Facebook noscript imageDe som aldrig jobbat i Sverige är de stora pensionsvinnarna
Ekonomi
De som aldrig jobbat i Sverige är de stora pensionsvinnarna
En pensionär med en snittslutlön har inklusive sin tjänstepension mindre kvar efter skatt än den som inte har jobbat alls. Foto: Henrik Montgomery/TT
En pensionär med en snittslutlön har inklusive sin tjänstepension mindre kvar efter skatt än den som inte har jobbat alls. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästa år höjs prisbasbeloppet rekordmycket vilket beror på att Sverige fortsatt plågas av hög inflation. Det kommer att medföra att personer som aldrig jobbat i Sverige, till stor del migranter, blir de stora vinnarna när det kommer till pensionen då garantipensionen är baserad på prisbasbeloppet till skillnad från inkomstpensionen.

Garantipensionen är den del av den allmänna pensionen du har rätt till om du haft en liten eller ingen inkomst alls. För att ha rätt till garantipension ska du ha bott i Sverige i minst tre år.

I dagsläget omfattas uppemot 1 072 400 personer av garantipensionen enligt färska siffror från Pensionsmyndigheten.

Garantipensionen baseras på prisbasbeloppet som beslutas av regeringen varje år. Nästa år förväntas prisbasbeloppet stiga till 57 300 kronor, vilket innebär en höjning med 9,1 procent från 2023, motsvarande 4 800 kronor. Beslutet om den exakta storleken på prisbasbeloppet fattas av riksdagen i höst.

Höjningen beror på förändringar i konsumentprisindex (KPI), det vill säga inflationen.

Även vid årsskiftet 2022–2023 höjdes prisbasbeloppet kraftigt vilket medförde att garantipensionen steg med 8,7 procent. Motsvarande ökning för personer som arbetat och har inkomstgrundad pension låg på 3 procent.

Det innebär att personer som inte arbetat i Sverige får en procentuellt större höjning av pensionen än de som arbetat ett helt liv.

Försämring av respektavståndet

Det så kallade respektavståndet beskriver skillnaden i pensionskuvertet mellan den som jobbat ett helt yrkesliv jämfört med den som arbetat deltid, varit arbetslös eller som invandrat till Sverige.

Det höjda prisbasbeloppet medför att respektavståndet minskar, enligt Sebastian Rylander Misgeld, presstalesperson på Pensionsmyndigheten.

– Det kan man säga då garantipensionen ökat i högre omfattning än den inkomstgrundade. Garantipensionärerna får en större procentuell ökning än övriga pensionärer, säger Sebastian Rylander Misgeld till Bulletin.

Garantipensionen har ett maxtak. Om du haft noll i inkomst samt bott minst 40 år i Sverige får du ut som mest 10 631 kronor. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år.

För gifta personer ligger motsvarande siffra på 9 625 kronor.

Som komplement till garantipensionen kan man från 66 års ålder även ansöka om bostadstillägg.

I augusti 2022 höjdes nivåerna i både bostadstillägget och garantipensionen efter krav från Vänsterpartiet. Kravet var ett av många för att släppa fram Magdalena Andersson och ingick som en överenskommelse mellan S, MP, V och C.

Enligt en uträkning av organisationen SPF Seniorerna är respektavståndet negativt sedan årsskiftet. En pensionär med en snittslutlön har inklusive sin tjänstepension mindre kvar efter skatt än den som inte har jobbat alls, rapporterar Di.

Nästa år kommer respektavståndet att urgröpas ytterligare.

Läs även: Så drabbas vi av Kinas försämrade ekonomi

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu