Facebook noscript imageSå drabbas vi av Kinas försämrade ekonomi
Ekonomi
Så drabbas vi av Kinas försämrade ekonomi
Sveriges och Kinas flagga. Foto: Foto: Maja Suslin / TT
Sveriges och Kinas flagga. Foto: Foto: Maja Suslin / TT

Kinas ekonomi har gått sämre än beräknat under det andra kvartalet 2023. Detta kan ha omfattande konsekvenser för den globala ekonomin, som även väntas kunna drabba den svenska ekonomin.

Kinas ekonomi bromsar in och detta kommer att påverka ekonomier världen över, då Kina är världens näst största ekonomiska makt. Kinas BNP steg mindre än förväntat under det andra kvartalet 2023, skriver TT.

– Tillväxten bromsar in eftersom president Xi Jinping bryr sig mer om politik än ekonomi. De privata företagen, där tillväxten sker och nya jobb skapas, måste fortfarande ha partikommittéer där man studerar hans senaste linjetal, vilket tar tid från annan viktig verksamhet, säger Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker som tidigare har arbetat för East Capital.

Sandklef poängterar att Kina präglas allt mer av planekonomi och att detta gör landets ekonomiska tillstånd svårt att utvärdera.

– Staten reglerar väldigt mycket. Man kan sitta med sina nationalekonomiska glasögon och dividera om de ska höja eller sänka räntan, men det går inte att helt enkelt analysera Kina utifrån de ekonomiska parametrar vi använder oss av i väst.

Konsekvenser för alla

Kina är världens näst största ekonomiska stormakt och inbromsningen i den kinesiska ekonomin kommer att få konsekvenser för den globala ekonomin.

– Vi har mängder med svenska företag med stor omsättning i Kina. Det påverkar i slutänden våra företagsvinster och i förlängningen arbetstillfällen, skatteintäkter och framtida pensioner. Likaså påverkar Kina den globala konjunkturen, vilket har inverkan på ett handelsberoende land som Sverige, säger Kristina Sandklef.

Enligt Gunnar Lindstedt, ekonomijournalist som följt Kina i årtionden, består Kinas BNP av tre delar: fastighetsmarknaden, exportindustrin och inhemsk konsumtion, men alla dessa håller på att fallera.

– Alla dessa delar håller nu på att rasa samman. Mycket talar för att det kan bli deflation i Kina, säger han och åsyftar ett tillstånd där den allmänna prisnivån sjunker, alltså motsatsen till inflation.

Deflation som håller i sig kommer att leda till att företag och hushåll kommer att avvakta med att konsumera, investera och anställa. Detta kommer i sin tur att påverka konjunkturen och arbetsmarknaden negativt.

Läs även: Skogkär: För Socialdemokraterna är tjuvfiske värre än samröre med Hamas

Gabriella Mait

Reporter