Facebook noscript imageDEBATT: EU-grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation
Debatt
DEBATT: EU-grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation
Piratpartiets ordförande Katarina Stensson. Foto: Tobias Hellsten / Fredrik Sandberg/TT
Piratpartiets ordförande Katarina Stensson. Foto: Tobias Hellsten / Fredrik Sandberg/TT

I skuggan av hotet från EU-lagförslaget Chat Control är det nödvändigt att EU-grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation, till skydd för personlig integritet, källskydd och innovation, skriver Piratpartiets ordförande Katarina Stensson.

Vi lever i en tid där rätten till privatliv och vår personliga integritet ständigt hotas av övervakning och intrång. Som partiledare för Piratpartiet och toppkandidat till Europaparlamentsvalet 2024 ser jag det som min och partiets viktigaste uppgift att försvara alla EU-medborgares rätt till ett skyddat privatliv genom att kräva grundlagsskydd för krypterad kommunikation. En fundamental frihet.

Läs även: DEBATT: Avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

I dagens digitaliserade samhälle är kryptering avgörande för att skydda vår kommunikation mot oönskad övervakning och intrång. Genom att kryptera meddelanden och data kan vi säkerställa att endast avsändaren och mottagaren har tillgång till informationen. Det är inte bara en fråga om privatliv och säkerhet – det är en grundläggande rättighet, helt avgörande för Europas framtid vad gäller demokrati, stabilitet och frihet.

Ett av de mest övertygande exemplen på varför vi måste grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation är Chat Control. Det kontroversiella EU-lagförslaget skulle ge företag, myndigheter och stater rätt att övervaka precis all digital kommunikation, inklusive krypterade meddelanden i exempelvis mail, appar och SMS. Detta öppnar dörren för massövervakning och kränkningar av medborgarnas privatliv utan några som helst garantier för rättssäkerhet och integritetsskydd. Genom att grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation kan vi motverka sådana intrång och säkerställa att medborgarnas grundläggande rätt till ett privatliv försvaras.

Den grundlagsskyddade rätten når också längre än vardaglig kommunikation på nätet. Den garanterar en säkerhet för journalister och deras källor som åberopar anonymitet, för visselblåsare på myndigheter och för politiska aktivister i totalitära stater. Denna säkerhet äventyras nu mer än någonsin.

Läs även: DEBATT: Vänsterns gnostiska Israelkritik leder ingenvart

Men grundlagsskydd för krypterad kommunikation handlar inte bara om respekt och skydd. Det handlar också om att främja innovation, tillväxt och säkerhet i det digitala samhället och på internet. Genom att ge medborgare och företag trygghet i sin digitala kommunikation skapar vi en miljö där dessa kan blomstra – utan rädsla för konstant övervakning och censur.

Dessutom är kryptering en avgörande komponent i skyddet mot cyberattacker och dataintrång, vilket vi här i Sverige fått erfara alldeles för mycket av den senaste tiden. Krypterad kommunikation ökar helt enkelt samhällets motståndskraft mot cyberhot och säkerställer vår nationella säkerhet.

Frihet och trygghet är inte varandras motsatser. Fortsatt bekämpning av brottslighet och upprätthållen säkerhet behöver inte innebära kompromissande med medborgarnas rätt till privatliv. Det är inte bara en fråga om teknik, utan om grundläggande frihet och demokrati. Piratpartiet står redo att säkerställa alla EU-medborgares rätt till privat kommunikation.

Läs även: DEBATT: Din digitala frihet ska försvaras i EU

Katarina Stensson

Partiledare och EU-toppkandidat för Piratpartiet

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu