Facebook noscript imageDEBATT: Fusk med multipla identiteter kräver lagändring – inte ”folkräkning”
Debatt
DEBATT: Fusk med multipla identiteter kräver lagändring – inte ”folkräkning”
Dagens debattör Camilla Grepe är skeptiskt till förslagen om folkräkning. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT
Dagens debattör Camilla Grepe är skeptiskt till förslagen om folkräkning. Foto: Privat / Fredrik Sandberg/TT
När flera partier troligen går till val med krav på en ”ny folkräkning” måste viktiga fakta upp på bordet. Ett exempel är de multipla identiteterna, ett problem som bara kan åtgärdas genom lagändringar. Men då måste väljarna veta vad de ska kräva av sina politiker, skriver dagens debattör Camilla Grepe.

Hur är det alls möjligt att skaffa sig flera identiteter? Svaret är enkelt: Lagen gör det möjligt.

Så här skaffar du dig en multipel identitet:

Om du kommer till Sverige som asylsökande utan ID-handlingar så ska du bekräfta vem du är vid Migrationsverkets mottagningskontor. Lagen säger att det räcker med att någon intygar att du är du, för att du ska få ut den tillfälliga legitimation, uppehållstillståndskortet, som utfärdas där och som är giltigt under tiden tills du fått uppehållstillstånd, eller max fem år. Sedan tar du körkort med det och får ett ID-kort som är giltigt i tio år.

Läs även: Brexit avslöjar Storbritanniens bristande folkräkning – stora mörkertal

En multipel identitet skapas sedan när du återigen går till ett mottagningskontor och anmäler dig som papperslös asylsökande. Nu anger du ett annat namn och låter en kompis intyga att du är du, varpå processen startar om på nytt. Detta upprepar du så många gånger du vill. Det finns många mottagningskontor att besöka och sannolikheten är inte stor att någon ska känna igen dig.

Det tillfälliga uppehållstillståndskortet som utfärdas innehåller ett elektroniskt avläsbart chip med dina fingeravtryck. ID-kortet kan alltså enkelt bevisas tillhöra dig.

Men!

Fingeravtrycken sparas inte i något centralt register utan makuleras på myndigheten när du fått ut ditt ID-kort. För det är vad passlagen föreskriver. Fingeravtryck får bara sparas hos Polisen vid misstanke om brott – aldrig annars.

Det är det som är haken i dagens system: Lagen gör det omöjligt att jämföra nya fingeravtryck mot gamla, för att se om de nya redan har använts tidigare för andra identiteter.

Även du som blivit svensk medborgare kan göra de här promenaderna genom Migrationsverkets mottagningskontor i syfte att skaffa dig fler identiteter. Och fler bidrag. Möjligheterna till fusk är därmed närmast oändliga, det är ditt utseende och dina språkkunskaper som avgör om du lyckas eller ej.

Utan en rimlig möjlighet att jämföra fingeravtryck kommer man aldrig att hitta alla dina olika identiteter. Det finns ingen lös trådände att börja nysta i. Dina olika multipla identiteter kan inte kopplas till varandra, med mindre än att man råkar ta dig på bar gärning med en bunt ID-kort i fickan. Då först kan man avläsa chipen och se att alla fingeravtrycken är identiska. Varje multipel identitet svävar alltså runt fritt och kan aldrig kopplas till dig som ursprungsperson, med mindre än att man hittar dig av en slump. Sökmöjligheter saknas.

Läs även: SD: Biometriska data och folkräkning ska stävja välfärdsfusket

Det är av den här anledningen man ska vara djupt skeptisk till vissa partiers propåer om att göra en ”ny folkräkning” i syfte att upptäcka multipla identiteter. Det fungerar nämligen inte. Det enda man uppnår är att en fysisk person naturligtvis bekräftar alla sina multipla identiteter, oavsett hur en ”ny folkräkning” genomförs: Genom fler inloggningar, fler pappersblanketter eller fler myndighetsbesök.

Lösningen ligger i lagstiftningen: De som kommer till Sverige utan identitetshandlingar måste acceptera att deras biometriska data, som fingeravtryck, sparas i register. Tillåt jämförelse av dessa biometrier för att omöjliggöra multipla identiteter.

Det är värt att påminna om den nya myndighet som Socialdemokraterna har föreslagit och som ska ansvara för ett nytt statligt ID-kort med biometriska data. Förslaget bygger på SOU 2021:57. Utredarna tangerar frågan om behovet av jämförelse av biometriska data, men lämnar ämnet med en rekommendation om ytterligare en ny utredning för att utreda frågan. Vi riskerar alltså att göra problemet med de multipla identiteterna permanent och olösbart i Socialdemokraternas föreslagna nya myndighet.

Idag råder en omfattande okunskap om vidden av ämnet och hur komplext det är. Utöver problem med multipla identiteter handlar frågan om vilka som vistas i riket även om fusk med samordningsnummer, skenskrivningar och folk som helt befinner sig i Sverige illegalt. Vilket jag inte säger någonting om. Jag har ägnat väldigt mycket tid åt att läsa in mig, men det vore förmätet att tro att så många andra skulle vara lika intresserade. Därför bekymrar det mig att slagord om en ”ny folkräkning” seglat upp som någon sorts universallösning. I mina mörkare stunder har jag undrat om det är en medveten strategi?

Vi har en hyfsat stor väljargrupp som inte är så insatt i detaljerna, men som med egna ögon ser att Sverige har dessa problem. Vilken perfekt populistisk mylla är inte det för en politiker att gå ut i och säga:

- Vi behöver en ny folkräkning. Det har ju inte gjorts någon sedan 1990!

Folk torde falla som furor för detta oemotståndliga budskap. Dessutom försett med brasklappen om att något folkräknande inte genomförts sedan 1990, vilket ger gemene man chansen att muttra om ”förbannat slöa politiker som inte sköter sitt jobb!” Nåt sånt.

Men bara säg ”Folk- och bostadsräkning” och se hur människor får något nostalgiskt drömmande i blicken och erinrar sig Folkhemmet när det var som bäst. Det var tider, det! Då hade vi ordning och reda på torpet och folkräkning vart tionde år.

Dessvärre är det heller inte många som reagerar när Moderaterna med det här förslaget är beredda att satsa en halv miljard något som vi faktiskt redan har. Att Folk- och bostadsräkningen på pappersblankett blev historia har ju samma orsak som att telefonkatalogen försvann: De datoriserades och alla uppgifter ligger idag på databaser.

Men vem tänker på det? Hur många vet att Mina sidor på skatteverket.se är portalen för den folkräkning som numera sker i realtid, varje dag? Att det finns felaktigheter i folkbokföringen löser man med kontroller på plats, men då måste det finnas lagstöd för myndigheterna att kräva legitimation. Det saknas idag.

Lösningen ligger i lagstiftningen: Ge myndigheter rätt att kräva legitimation vid kontroller.

Bristerna i lagarna har skapat dagens problem. Invandringen har stresstestat lagarna och de har inte klarat påfrestningen. De fyra kategorierna jag nämnde – multipla identiteter, fusk med samordningsnummer, skenskrivningar och illegal vistelse – måste hanteras var för sig, med helt olika metoder och med lagändringar.

Läs även: DEBATT: Biometriska data kan rädda välfärdssystemet

Men nu sitter vi här, valet närmar sig och folk råmar som mjölkstinna kor efter en ”ny folkräkning”. En åtgärd som alltså är ungefär lika effektiv som att sätta homeopatiska liktornsplåster på en bruten nacke. Det båtar föga och problemen torde kvarstå.

Arma land.

Camilla Grepe
Utlandssvensk

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu