Om en vecka går deadlinen för europeiska medborgare som lever i Storbritannien att ansöka om ”permanent boendestatus” i landet. Men nu visar det sig att fler människor sökt än vad man initialt förväntat sig, rapporterar BBC.
Som en följd av Brexit avtalade EU och Storbritannien att europeiska medborgare ska få chansen att ansöka för att få fortsätta leva och arbeta i landet. Under processen med att behandla ansökningar från utlänningar som vill fortsätta bo i Storbritannien har myndigheterna upptäckt stora mörkertal.
Sedan sista maj har Storbritannien fått in 5,6 miljoner sökande. En siffra som väntades ligga på 3,7 miljoner innan systemet släpptes.
Ett exempel är rumäner. Hittills har 760 000 rumäner fått sitt tillstånd för permanent boende godkända – samtidigt var den uppskattade mängden rumäner i Storbritannien ”bara” 400 000.
Andra stora grupper är italienare, portugiser och spanjorer.
Läs även: Storbritannien: Nya reseavgifter för EU-medborgare
Kartläggningen visar att brittiska myndigheter har dålig kunskap om hur många europeiska medborgare som faktiskt befinner sig i landet.
Brittiska experter menar att detta kan skapa problem både gällande invandring och den interna arbetsmarknaden.
Flera ekonomiska sektorer har rapporterat svårigheter med att hitta arbetstagare, det gäller bland annat jobb inom restaurangsbranschen, frukt- och bärplockning och transportbranschen.
Läs även: SCB: Arbetslösheten stiger i Sverige
Bristande gränskontroll
Den brittiska folkräkningen har länge släpat efter och varit ett problem för de nationella myndigheterna. Man har förlitat sig på data från Office for National Statistics, ONS, som baserat sin data på att ställa enkla frågor till resande vid brittiska gränskontroller.
Frågorna som ställts gäller huruvida de inresande planerar att stanna eller lämna landet inom de kommande sex månaderna.
ONS har sedan flera år tillbaka meddelat att systemet för att mäta inte längre räcker till. Man pekar på det faktum att två miljoner människor fler än beräknat har fått sin ansökningar om permanent boendestatus godkända.
Läs även: Norges och EU:s tvist – Nordatlantens största konflikt på decennier.