Facebook noscript imageDEBATT: Mikail Yüksel: Turkiet måste ställa hårdare krav på Sverige
Debatt
DEBATT: Mikail Yüksel: Turkiet måste ställa hårdare krav på Sverige
Mikail Yüksel vill att Turkiet ska ställa hårdare krav på Sverige. Foto: Maja Suslin/TT /Henrik Montgomery/TT
Mikail Yüksel vill att Turkiet ska ställa hårdare krav på Sverige. Foto: Maja Suslin/TT /Henrik Montgomery/TT

Det räcker inte att Turkiet ställer krav om Sveriges förhållningssätt gentemot organisationer och personer som främjar terrorism. Om Turkiet framgent ska ha förtroende hos minoriteter måste landet även ställa krav om Sveriges systematiska rasism och anti-muslimska politik, skriver Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel.

Sveriges ansökan om Natomedlemskap tycks inte gå vägen trots att statsminister Ulf Kristersson vill fördjupa samarbetet med Turkiet på flera plan, särskilt inom kampen mot terrorism. Detta övertygar dock inte Turkiet som slår fast att Sverige måste följa överenskommelsen och lämna ut de personer som Turkiet begär.

Läs även: Inför mötet med Erdogan – regeringen tar avstånd från YPG och PYD

Det är svårt att bedöma om Turkiets krav är rimliga utan att ha insyn i de enskilda utlämningsärendena. Självklart har Turkiet rätt att begära utlämning av personer som aktivt verkar eller verkat i terrororganisationer eller organisationer som låg bakom kuppförsöket 2016.

Turkiet gör dock fel. Medlemskap i världens mäktigaste militärallians bör inte bemötas med så lågt ställda krav. Högre krav bör ställas på Sverige, särskilt avseende Sveriges inrikespolitik riktad mot minoriteter.

För ett tag sedan krävde Moderaternas tidigare partisekreterare och nuvarande EU-parlamentariker Tomas Tobé att EU-förhandlingarna med Turkiet formellt borde avslutas, eftersom han anser att Turkiet är en diktatur som styrs av ”diktatorn” Erdoğan. Tomas Tobé har uttryckt oro gällande utvecklingen i Turkiet och vill även förbjuda den turkiska finansieringen av Diyanet. Det vore intressant att veta om dessa åsikter kvarstår hos Tobé och hans partiledare.

Läs även: Partiet Nyans vill stoppa bidragen till GAPF – skapar motreaktion

Flera av oss är minst lika oroliga på grund av den rasistiska utvecklingen i ett Sverige som anklagas av FN för systematisk rasism. Ulf Kristersson har bildat regering tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna som byggt sin politik och valrörelse på en grovt antimuslimsk retorik. Både Liberalerna och Kristdemokraterna vill stänga ner religiösa friskolor, men enbart muslimska friskolor.

Liberalerna vill språktesta tvååriga invandrarbarn samtidigt som Kristdemokraterna vill förbjuda slöja i skolan. Liberalerna bedriver häxjakt på muslimska friskolor både på riks- och kommunnivå. Dessa absurda idéer stöds därtill av Sverigedemokraterna vars partisekreterare rasat över bilden på Anwaar Al Saleh, Partiet Nyans tidigare toppkandidat, som bar Sverigedräkten med hijab. Jomshof har kallat det ”våldtäkt på Sverige”. Den moderata regeringen har också lovat att förbjuda utländsk finansiering av svenska moskéer.

Utvecklingen i Sverige är oroväckande. Landet styrs av en minoritetsfientlig blåbrun regering som vill förtrycka minoriteter (särskilt muslimer) till varje pris. Turkiet är ett uppskattat land av svenska minoritetsgrupper. Många investerar i Turkiet och ser landet som ett alternativ om olyckan skulle vara framme. Det är helt begripligt att Turkiet vill värna sina egna intressen, men landet agerar mycket egoistiskt.

Kraven som framförs till Sverige är otillräckliga. Förbud mot utländsk finansiering av moskéer och förtrycket mot svenska muslimer lyfts aldrig i förhandlingarna. Om Turkiet och president Erdoğan fortsatt vill vara en stark röst för muslimer i Europa och i Sverige, behöver även Sveriges minoritetsfientliga inrikespolitik lyftas upp i förhandlingarna. Annars kommer Turkiets förtroende bland svenska minoriteter att skadas.

Läs även: DEBATT: Mikail Yüksel: Europa behöver en allians mellan Turkiet och Sverige

Mikail Yüksel
Partiledare, Partiet Nyans

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu