Facebook noscript imageDEBATT: Skrota förhandlingarna om nytt Iranavtal
Debatt
DEBATT: Skrota förhandlingarna om nytt Iranavtal
Irans president i samtal med Rysslands i onsdags. Dagens debattör Armin Firouzbakhsh vill skrota Iranavtalet. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT / Privat
Irans president i samtal med Rysslands i onsdags. Dagens debattör Armin Firouzbakhsh vill skrota Iranavtalet. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT / Privat

Förhandlingarna om ett nytt Iranavtal, vars föregångare Iran flagrant brutit mot sedan USA drog sig ur det, ligger på is på grund av mullaregimens vapenleveranser till Ryssland och dess brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är hög tid att EU officiellt förklarar att man skrotar dem, skriver Armin Firouzbakhsh.

JCPOA, förkortning av den gemensamma övergripande handlingsplanen, allmänt känd som Irans kärnkraftsavtal, var ett avtal mellan Iran och USA, Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Kina och Tyskland tillsammans med Europeiska unionen.

Läs även: Svenskiraniern Habib Chaab avrättad trots vädjan från Sverige

Målet med planen var att omvärlden ska erbjuda Iran sanktionslättnader, inklusive lättnader när det kommer till handelssanktioner, mot att Iran skulle lägga ner den del av sin kärnkraftsutveckling som skulle leda till kärnvapeninnehav.

Det är hög tid nu för EU att officiellt avsluta och skrota dessa förhandlingar.

JCPOA skrevs 2015 under av USA:s dåvarande president Barack Obama som en del av hans försök att stoppa Iran från att skaffa sig kärnvapen. Men 2018 drog Obamas efterträdare, USA:s dåvarande president Donald Trump, ut USA ur detta avtal, som han kallade fruktansvärt. Donald Trump återinförde då hårda ekonomiska sanktioner mot Iran samt det iranska styret.

Att USA lämnade avtalet bidrog till att Iran frångick flera av avtalets förpliktelser, trots att andra länder fortfarande stod kvar som undertecknare av avtalet. USA:s nuvarande president Joe Biden har velat förhandla om ett nytt kärnkraftsavtal med Iran, men de samtalen har avbrutits på grund av Irans stöd till Ryssland i Ukrainakriget, och landets agerande på hemmaplan i form av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Läs även: DEBATT: Stäng Irans terrormoské i Sverige!

Just nu är det bara Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag som verkar för att skrota JCPOA-förhandlingarna. Tyvärr har inte Sverigedemokraterna stöd i detta och är helt ensamma. Varför vill de andra partierna fortsätta förhandlingarna? Det finns en enighet i riksdagen när det gäller att terrorstämpla revolutionsgardet IRGC, men inte när det gäller att skrota JCPOA-förhandlingarna.

Markus Wiechel, ledamot från SD i riksdagens utrikesutskott, sade: ”Man kan inte verka för maximalt tryck mot IRGC, och samtidigt acceptera JCPOA.” Markus Wiechel har helt rätt i detta.

Mullaregimen i Iran plågar inte bara det iranska folket. Regimen är också världens största statliga sponsor av terrorism. Regimen stödjer bland annat terroristorganisationer som Hizbollah och palestinska Hamas. Nu hjälper Mullaregimen även Putin i hans försök att utrota Ukraina. Iranska vapen används för att mörda oskyldiga ukrainare.

Det är i nuläget naturligtvis helt otänkbart att häva några sanktioner över huvud taget. Tvärtom, regimen och mullorna i Iran behöver straffas med de hårdaste sanktioner som EU har i sin verktygslåda.

Att återgå till JCPOA skulle innebära att regimen återigen skulle tillgång till miljarder av dollar för att sprida terrorism. Bara det faktum att Iran inte fullföljt sina förpliktelser efter att USA lämnat innebär att avtalet bör betraktas som brutet.

Dessutom ligger JCPOA-förhandlingarna i EU just nu på is, därför är det perfekt läge att förklara att JCPOA-förhandlingarna dött sotdöden och är ett avslutat kapitel.

Läs även: DEBATT: Regeringen måste skärpa svensk Iranpolitik kraftigt

Armin Firouzbakhsh
Medlem I Sverigedemokraterna, student

Bulletin Debatt

Detta är ett debattinlägg i Bulletin. Debattören svarar för sina åsikter i debattartikeln. Vill du publicera dig på Bulletin Debatt eller inkomma med replik? Skicka artikelförslag till debatt@bulletin.nu