Att göra affärer med amerikanska intressenter är svårt även för garvade proffs. Att förvänta sig att fackliga organisationer ledda av en okunnig styrelse ska ro det i land är orimligt. Om Alecta kan bör de byta ut ledning och styrelse så fort som möjligt, skriver Magnus Lagerkvist.
Med de lätt osannolika orden ”Vi trodde det var några fina bolag” har Alectas VD Magnus Billing försvarat sig i DI, trots att det hade kommit varningssignaler redan i våras. Tror, det gör man i kyrkan. Jag och vårt bolag har hjälpt många stora företag att rensa upp i sina amerikanska investeringar och lämna landet, där man inte klarat av att driva affärer. Låt mig nämna två enkla exempel.
Läs även: Alecta gör miljardförluster på amerikanska bankaktier
- När jag var ordförande i Alvik Basket utspelade sig följande konversation i styrelsen när jag tillträdde:
- Vi måste köpa amerikanska spelare, annars har vi inte en chans.
- Men vi har ju inga pengar, sa jag.
- Nej, men om vi lånar och köper spelare från USA så går det bra för oss och då kommer publiken och då kommer pengarna.
Jag var lite naiv då, men lärde mig snabbt att de basketspelare som kom till Europa och särskilt till Sverige var de som prövat allt och i sista hand tog de Sverige. Många knarkade, visade det sig och ingen var bra. När jag blev ordförande i basketklubben 08 Stockholm Human Rights hade jag lärt mig. Klubben hade över 200 lag och mer än 3 000 spelare. Så jag stoppade alla köp av spelare och sade att om vi inte kan utveckla denna bas skall vi lägga ner verksamheten. Efter några år hade vi vunnit tre SM-guld. Kan tyckas ett udda exempel men mekanismerna är desamma i andra företag.
- Skanska har haft många internationella ambitioner som har misslyckats och som man fått lägg ner i Europa och Latinamerika. Men man har också lyckats bygga en stor och framgångsrik verksamhet i USA. Då skall man komma ihåg att Skanska är ett stort och starkt bolag och kanske framförallt att verksamheten fostrar entreprenörer. De flesta chefer har varit platschefer för byggen vilket inte är någon lek, och där man ständigt och snabbt måste lösa oväntade problem. Både NCC och Stora Enso misslyckades totalt i USA. ABB:s största affär i USA var en katastrof.
Läs även: Ytterligare en miljardförlust för Alecta
Alecta ägs och styrs av fackliga organisationer med en svag och okunnig styrelse. AP-fonderna är statliga organisationer. Detta gör att tjänstemännen får mycket makt och behöver inte vara rädda för att inte få sin lön och mycket sällan får sparken.
Nu säger Alecta att man ska analysera det som har hänt mycket noga. Borde man inte ha gjort det tidigare? Flera tidningar har väl visat att underlaget funnits. Och nu står fastigheterna kanske på tur, en utveckling vi har sett länge, till exempel vad gäller köpcentra, där Alecta nyligen gått in dyrt. Och detta är i Norden.
När jag arbetade i regeringskansliet och i och med statliga företag lärde jag mig att många av tjänstemännens bästa gren var att förklara att det som hänt inte var deras fel och sedan pekade man gärna ut några andra, helst utanför den egna organisationen.
Nu kommer vi att få höra att även AP-fonderna gick in i Sillicon Valley Bank. Några av de ansedda investmentbankerna rekommenderade banken. Och så vidare. Underförstått ”vi har inte gjort något fel”. Har man inte betydande egen erfarenhet av internationella affärer och av ett land ska man inte hålla på med detta. Det finns tillräckligt att göra i Sverige och våra närområden. Titta bara på våra riskkapitalbolag som gjort lysande affärer under många år här.
Om ägarna till Alecta har någon kraft så bör man byta ut ledningen för bolaget samt övriga som haft med USA-affärerna att göra. Vidare bör styrelsen bytas ut och så får man försöka få in kunnigt och erfaret folk.
Läs även: Hjort: Låt Alecta vara ett val, inte ett tvång
Magnus Lagerkvist
CEO & Founder Lagerkvist & Partners