Facebook noscript imageDemirok anser att Seyfo var ett folkmord
Nyheter
Demirok anser att Seyfo var ett folkmord
Demonstration mot ett turkiskt statsbesök. För assyrier är Seyfo en levande fråga. Foto: Tobias Lundgren/TT
Demonstration mot ett turkiskt statsbesök. För assyrier är Seyfo en levande fråga. Foto: Tobias Lundgren/TT

Ryktena om att Muharrem Demirok inte står bakom den svenska uppfattningen att Seyfo är ett folkmord kan avfärdas. Enligt pressavdelningen står han bakom partiets uppfattning.

Det dräller av rykten, hel- och halvsanningar kring den blivande Centeripartiledaren. Tips om olika saker kommer in och vissa sorteras bort fort, andra är värda att notera och några är värda att följa upp.

Ett av de senare är att Demirok inte anser att Seyfo, det turkiska folkmordet på kristna, ska anses vara ett folkmord. Frågan är känslig i relation till Turkiet som förnekar det och riksdagen har röstat för att erkänna det.

För att få klarhet i frågan kontaktade Bulletin Centerpartiet och de avfärdar att han har en annan uppfattning än partiet. Han står bakom partiuppfattningen som är:

I Seyfo blev 1,5 miljoner armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och pontiska greker systematiskt massakrerade på ett sätt som vi idag skulle kalla folkmord. Det har vi inga problem att konstatera och säga. Vi vill inte gömma eller glömma det som hände. Historiska händelser som Seyfo ska få forskas om och diskuteras öppet och fritt. Däremot är vår grundinställning att det inte är upp till politiska församlingar som riksdag och regering att besluta om historien politiskt. Vi vill inte ha politiska domar. Brott som folkmord bör istället prövas i domstol.”

Nyhetsredaktionen