Facebook noscript imageDen ensamme bowlaren har fått sällskap av den ensamme drinkaren
Per Gudmundson
Ledare
Den ensamme bowlaren har fått sällskap av den ensamme drinkaren
Nigel Farage. Foto: Lefteris Pitarakis, AP/TT.
Nigel Farage. Foto: Lefteris Pitarakis, AP/TT.

Varför växer högerpopulismen? Frågan har sysselsatt åtskilliga statsvetare det senaste decenniet. Nu har en brittisk forskare hittat ett fascinerande samband.

Sedan millennieskiftet har 25 procent av de brittiska pubarna lagts ner. Anledningarna är många. Hälsotrenden gör att alkoholkonsumtionen minskar. Fastighetspriser och lokalhyror har stigit. En våg av skattehöjningar har successivt höjt priset på öl. Rökförbudet 2007 påverkade också.

Men misströsta inte. Det finns ännu omkring 40 000 pubar kvar i Storbritannien.

Pubdöden visar sig dock ha haft en oanad politisk effekt.

Statsvetaren Diane Bolet vid London School of Economics är specialiserad på väljarbeteende. Hon har samkört statistiken över nedlagda pubar och väljarnas sympatier i studien ”Drinking Alone: Local Socio-Cultural Degradation and Radical Right Support – The Case of British Pub Closures” (Comparative Political Studies, mars 2021). Fynden är fascinerande. 

Granskningen visar att pubdöden ökade stödet för UK Independence Party (UKIP), det parti som leddes av Nigel Farage och som var pådrivande för brexit. En nedlagd pub i ett distrikt ökade den enskilde väljarens benägenhet att stödja UKIP med 4,4 procentenheter. Effekten var extra stark i traditionell engelsk arbetarklass och i områden präglade av ekonomisk tillbakagång.

Sambandet är inte så långsökt som det först kan verka. Titeln ”Drinking alone” är en blinkning till statsvetaren Robert Putnam vars essä ”Bowling alone” från 1995 utforskade amerikaners förlust av socialt kapital och dess betydelse för de demokratiska institutionerna. Putnam skrev sedermera en bok som blev oerhört inflytelserik, på svenska Den ensamme bowlaren (SNS 2006).

Diane Bolet menar att de nedlagda pubarna representerar en förlust av kulturell identitet och gemenskapskänsla. Den upplevelsen driver väljarna högerut.

Så, vad ska en svensk politiskt intresserad göra med dessa nya insikter? För en anhängare till ett potentiellt konservativt block uppstår ett till synes olösligt dilemma.

Men för regeringen och dess stödpartier borde saken vara klar. Se till att få till stånd ett vettigt krisstöd till krogbransen, så att den svenska restaurangnäringen inte slås ut av covid-19. Här är för en gångs skull en chans att göra någonting vettigt som också gynnar det egna maktinnehavet.

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.