Rysslands krig i Ukraina har resulterat i hårda sanktioner mot landet, bland annat har ryska flygbolag inte kunnat köpa reservdelar. De tvingas därför demontera fullt fungerande plan för att kunna underhålla de återstående.
Sanktionerna mot Ryssland börjar bita. Ryska flygbolag, bland andra statsägda Aeroflot, stöter på stora problem eftersom flygbolagen inte kan köpa in reservdelar från Väst för att underhålla sina plan.
Det ryska flygbolaget Aeroflot består till stor del av västerländska jetplan, som i sin tur kräver västerländska reservdelar, som flygbolaget inte längre har tillgång till.
Därför tvingas flygbolagen ta delar från fullt fungerande plan för att kunna hålla sin aktiva flygplansflotta i luften. Bland annat håller för närvarande en Sukhoi Superjet 100 och en Airbus A350 på att demonteras.
Även Aeroflots Boeing 737 och Airbus A320 har strippats på reservdelar till deras övriga plan av samma modell, rapporterar Reuters.
Ryska regeringens förslag
Initiativet kommer efter förslag från den ryska regeringen om att flygbolagen ska ta reservdelar från vissa flygplan för att kunna underhålla de återstående.
Enligt den ryska regeringen ska strategin att demontera plan för deras reservdelar kunna hålla två tredjedelar av luftflottan i trafik fram till slutet av 2025.
Strategin med demontering berör inte bara ryskägda plan. Tidigare har det rapporterats om att Ryssland beslagtagit hundratals kommersiella jetplan ägda av amerikanska och europeiska leasingbolag. Eftersom Ryssland inte kan köpa in de nödvändiga reservdelarna, kan även dessa plan komma att plundras på reservdelar.
Det finns inga bekräftade uppgifter än om att de beslagtagna planen skulle ha demonterats för reservdelar, men det är ett möjligt scenario när den ryska flygplansflottan framöver desperat kommer att behöva reservdelar för underhåll.
Läs även: Hjort: Kan man lita på Socialdemokraternas opålitlighet?