Facebook noscript imageHjort: Kan man lita på Socialdemokraternas opålitlighet?
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Kan man lita på Socialdemokraternas opålitlighet?
Statsministern säger sig vara mot fastighetsskatt, men törs man lita på det? Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsministern säger sig vara mot fastighetsskatt, men törs man lita på det? Foto: Janerik Henriksson/TT

Socialdemokraterna rasar över att andra partier hävdar att det finns en stor risk för att fastighetsskatten återinförs om Magdalena Andersson bildar regering efter valet. En minister kallar det desinformation. Men går det att lita på socialdemokrater?

Lennart Nilsson blev aldrig särskilt känd som politiker. En av många riksdagsledamöter som försvinner i mängden. Däremot är han upphovsman till ett bevingat ord som kommit att leva vidare. Lite väl ärlig yttrade han:

– Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss.

Ingela Thalén har varit inne på samma spår:

– Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.

Då och då råkar man blotta sig och säga det som de flesta redan vet. Man kan inte lita på en sosse.

Socialdemokraterna rasar just nu. Oppositionen har fräckheten att påstå att det finns risk för att Socialdemokraterna kommer att återinföra fastighetsskatten. Jättemånga socialdemokrater vill införa fastighetsskatt liksom några samarbetspartier. Men Magdalena Andersson är garanten för att det inte kommer att ske, heter det.

Hennes hållning är märklig men förklarar också paniken just nu. Som ekonom ser hon fördelarna med fastighetsskatten, som politiker förstår hon att den är för impopulär. Det är alltså rädslan för att väljare sticker som håller henne borta från att införa skatten.

Finansmarknadsministern Max Elger (S) är jätteupprörd. Han kallar oppositionens varningar för desinformation. Han tycker att det är ett tecken på att man inte kan lita på M. Desinformation hette det också i början av februari, när Moderaterna hävdade att Sverige skulle bli Natomedlem.

Inom Socialdemokratin är fastighetsskatten populär. Den går ju inte att fly från, den kan räknas upp ganska enkelt och det finns ingen risk att skattebasen lämnar landet. Många distrikt, ungdomsförbundet och LO är för. Det lyfts fram att kongressen sa nej till fastighetsskatt, vilket förresten var samma kongress som sa nej till Nato. Kräver makten något så spelar kongressen liten roll.

Socialdemokratins problem med sanningen är gammalt. På nittiotalet ställde nationalekonomen Marian Radetzki den retoriska frågan:”Kan vi lita på att Socialdemokraterna ljuger?” I det här fallet är frågan den motsatta. Kan vi lita på Andersson?

Natomedlemskap var helt otänkbart för Socialdemokraterna, tills riksdagsmajoriteten svängde till följd av kriget i Ukraina. Då var de plötsligt för. I Löfvens Europa fanns inga murar, hette det, ett par veckor innan Öresund blev en vallgrav mot Danmark. Antalet frågor där något först är rasism och sen blir S-politik är för många att räkna upp.

Det ligger mycket i vågskålen. För ett vanligt hushåll är en fastighetsskatt stora pengar, särskilt i en tid då inflation äter upp mycket av lönen och priserna på energi, mat och mycket annat skenar.

Eftersom det inte finns ett förslag på hur fastighetsskatten ska se ut, går det inte att säga kostnaden. En sannolik gissning är runt 1 000 kr per månad och uppåt beroende på fastighetsvärdet. Gissningen är en skatt på en procent och ett värde på ungefär en miljon. Det har förts fram att skatten dessutom bör bli progressiv, så ju mer värdefull din fastighet är desto mer, inte bara i kronor utan också procent, ska betalas. Skatten kan drabba både fristående hus och bostadsrätter. Indirekt drabbas hyresgäster genom att skatten läggs på hyran.

Inte minst mot pensionärer som får fallande inkomst efter pension och ofta bott länge i sina hem får detta stor effekt. När yngre med goda inkomster flyttar in i området stiger värdet på fastigheten och därmed skatten. Värdestegringen går ju inte att leva på och för pensionärerna blir allt mera knapert, särskilt om räntor stiger samtidigt.

För de flesta är detta ett mycket hårt slag mot ekonomin. En procent i fastighetsskatt och en bostad värd fyra miljoner ger en årskostnad på 40 000. Det motsvarar semesterbudgeten ett par gånger om för många hushåll.

Vågar du lita på att det är sant att det inte blir någon fastighetsskatt så kan du slappna av. Om du däremot tror att Socialdemokraterna inte alltid talar sanning finns goda skäl för oro. Då är det inte bara energipriser, bränslepriser, matpriser och annat som stiger fort som lönen ska räcka till. Utan också en fastighetsskatt.

Ställ i så fall två frågor till varenda socialdemokrat du träffar. Blir det någon fastighetsskatt? Och – kan man lita på en sosse?

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet. 

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.