Pengar som Socialdemokraterna vill använda till att ge barnfamiljer en extra vecka ledigt kommer från oss skattebetalare. Så försök inte ge sken av att det är S som ger folket generösa gåvor. Ni ger inte – ni tar!
KRÖNIKA. På söndagen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att högern har fel i sin kritik av den så kallade ”familjeveckan”, som är tänkt att ge föräldrar ersättning för att vara med sina barn. ”Så här har det varit varje gång socialdemokratin drivit fram välfärdsreformer för vanligt folk”, klagade han i Aftonbladet (28/2). ”Alltid samma visa”.
Men som höger är jag stolt över att göra motstånd när vänstern vill ta andras löner och inkomster för sådant som inte är nödvändigt. Om ingen ropade stopp och belägg skulle de röda skjuta skatterna i taket än mer – med svåra konsekvenser. Ett högt skattetryck dämpar nämligen människors motivation att utbilda sig och arbeta. Och att högbeskatta företagen leder lätt till att färre vill starta och driva verksamheter.
Detta gör i sin tur såklart att det blir färre jobb och krympande skatteintäkter.
Enligt regeringen skulle reformen kosta 1 miljard per dag, men Svenskt Näringsliv menar att samhällskostnaden i stället blir 31 miljarder om reformen blir fullt utbyggd (5/2). Regeringen räknar med en kostnad om 2,5 miljarder kronor per införd dag i minskad BNP, men enligt Skattebetalarna är en mer rimlig bedömning 3-8 miljarder, det vill säga mellan 15 och 40 miljarder i minskad BNP om man har en full familjevecka (SvD 5/2).
Det är svårt att säga vem som får rätt. Kanske landar slutsumman någonstans däremellan, men det är ändå enorma summor som hade kunnat stanna i enskildas plånböcker eller användas till skola, vård, omsorg, infrastruktur eller försvar.
Dessa kostnader och prioriteringar gick dock Shekarabi inte in på i detalj i sin text, för han vet naturligtvis att det alltid kommer att uppskattas att få mer i bidrag – särskilt om det framstår som att dessa är gratis. Genom att skriva en artikel till en solig söndag kunde han locka alla dem som njutit av en ledig dag med familjen och gärna vill ha fler. Smart drag för den som vill köpa sig röster för andras pengar…
Familjeveckan ”behövs”, menade ministern, eftersom en del föräldrar har svårt att ta hand om sina barn på de många skolloven. Han menade att det var orättvist att vissa måste ta ut semester eller avstå från lön för att vara med sina barn.
Fast är det en kärnuppgift för staten att sponsra mer ledighet? Viss fördelning i samhället är motiverad, men finns inga gränser för de rödgröna?
Jag kan hålla med om att skolloven är många och långa, men lösningen är inte att mammor och pappor därmed också ska vara lediga, utan snarare att loven kortas. Det skulle både betyda att barnen får mer tid att lära saker som ger dem en bra grund för framtiden, och att vuxna skapar välstånd på sina arbeten och företag.
Allt detta är vad som ger oss resurser som samhälle. Detta är vad som sätter mat på borden.
Enligt Shekarabi är möjligheten för föräldrar att kombinera arbete och familj en av svenska välfärdens största fördelar. Men välståndet som ger oss chans att ha fritid har vi på grund av att enskilda har utbildat sig, arbetat och bidragit till att Sverige därmed är rikt. Det är sådant som entreprenörskap, ambition, uppfinningar och arbetsinsatser som ger plus på kontot. Det är det som gör att vi har råd med cancerbehandlingar eller ekonomiskt bistånd till dem som för tillfället har det tufft.
Ju fler som i stället för att jobba leker med barnen med stöd av staten, desto färre kronor får staten att fördela till välfärd framöver.
Shekarabi framstår som gullig och generös i nuet, men är han stolt över en sådan utveckling? #gnälligstolthöger #skatteslöseriärdumt #brödochskådespel
TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman
Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.