Facebook noscript imageDigital övervakning av universitetsstudenter ökar under nedstängningarna
Fokus
Digital övervakning av universitetsstudenter ökar under nedstängningarna

Foto: Åserud, Lise/NTB
Foto: Åserud, Lise/NTB

När tentor skrivs på distans använder amerikanska universitet digital övervakning, ansiktsigenkänning och AI för att förhindra fusk.

Det amerikanska universitetet University of Illinios Urbana-Champaign (UIUC) tillkännagav nyligen att det kommer att sluta använda övervakningsprogrammet Proctorio efter sommarterminen, rapporterar The Verge. Beslutet kom efter nästan ett års protester, inklusive ett upprop som fler än 1 000 studenter vid UIUC skrev under.

Proctorio använder studenternas webbkamera för att spela in allt de gör. Sedan används avancerad ansiktsigenkänning för att hitta tecken på fusk. Enligt Washington Post har studenter blivit flaggade för harmlösa beteenden, som att göra anteckningar, läsa frågor högt för sig själva eller titta bort för att tänka. Den som pratar eller tittar bort från skärmen misstänks ha någon till hjälp eller använda fusklappar.

Samtidigt spelar programvaran in allt som pågår på datorskärmen, och bereder sig tillträde till studenternas nedladdningar.

”Det är under alla omständigheter oacceptabelt för universitetet att spåra våra tangentnedslag, använda våra datorers kameror, filma oss i våra hem och använda AI-teknologi för att avgöra om vi ser ’misstänkta’ ut”, skriver studenter vid California State University Fullerton i ett annat upprop mot Proctorio.

Artificiell intelligens övervakar studenterna

Under coronapandemin har många amerikanska universitet gått över till distansundervisning. Det har inneburit svårigheter att säkerställa att studenter inte fuskar. I stället för tentamensvakter, som övervakar prov som skrivs på plats, har många universitet gått över till mjukvara som övervakar studenterna på distans.

– Jag borde inte vara glad. Jag vet att många människor inte har det så bra just nu, men för oss – jag kan inte ens förklara det. Vi kommer förmodligen att öka vårt värde fyrahundra eller femhundra procent bara i år, sade Proctorios vd Mike Olsen i en intervju förra våren.

”Proctoria är inte bara ineffektivt, det är också otryggt och en allvarlig kränkning av studentens integritet. Att tvinga studenter att skriva prov genom vad som i själva verket har beskrivits av många som spionprogram, är orättvist mot både studenter och deras data”, står det i uppropet vid UIUC.

Integritetskränkningar

Det är inte bara Proctorio som kritiseras för att kränka studenternas integritet. I en artikel från april förra året beskriver The Verge hur en student genomför en tentamen vid University of Arizona, övervakad av Proctorios konkurrent Examity. En mänsklig övervakare uppmanar honom att filma sitt skrivbord och rummet han befinner sig i, och iakttar honom sedan under hela provtiden. 

– Varje student jag känner tycker det här är den obehagligaste grejen någonsin, sade studenten till The Verge.

En ansvarig tjänsteman vid hans universitet menar däremot att det inte är någon större skillnad mellan digital övervakning och en tentamensvakt som går runt i klassrummet.

Scott McFarland, vd för övervakningsprogrammet ProctorU, säger till Washington Post att skeptikerna är få i jämförelse med de intresserade inom utbildningsväsendet. Han hoppas att företaget, som tidigare främst har arbetat med högskolor och privata gymnasier, kan komma att expandera sin verksamhet till grundskolor.

Även enligt Olsen har intresset för digital tentaövervakning exploderat. Han beskrev i våras hur Proctorio, som normalt skriver kontrakt med 100 nya universitet varje år, plötsligt hanterade omkring 120 förfrågningar per dag. Stora universitet som det normalt skulle ta en månad att förhandla fram ett avtal med, vill nu skriva kontrakt inom några dagar.

Protester från studenter

Under tiden protesterar studenter runtom i USA mot de digitala tentamensvakterna. Flera upprop vid olika amerikanska universitet har samlat in tusentals underskrifter vardera, och studenter som har skrivit prov hemma under digital övervakning, menar att det är en helt annan sak än att ha en mänsklig övervakare under en salstenta.

– Det vill få tillgång till min dator, min mikrofon, kameran. Övervaka vad som finns i rummet omkring mig, skanna mitt rum. Det vill skanna mitt ID, sade studenten Neil Buettner, vars högskola krävde att han skulle använda övervakningsprogrammet Honorlock för att skriva en tenta i mikroekonomi.

När hans professor meddelade att han inte kunde få skriva testet på plats i stället, valde Buettner att hoppa av kursen.

– Det är ett enormt steg bakåt. Man ger upp sin frihet bara på grund av viruset, sade han.

”Ingen student ska tvingas välja mellan att endera lämna ut sina biometriska data och övervakas kontinuerligt, eller att få underkänt. En lösning som kräver att studenter ger upp säkerheten kring sin personliga biometriska information och lämnar ut videor som visar deras privata utrymmen är inte en lösning över huvud taget”, skriver Electronic Frontier Foundation, en intresseorganisation för rättigheter och integritet på nätet.

Hotad IT-säkerhet

Det är inte bara den bristande personliga integriteten som oroar övervakningsprogrammens kritiker. IT-säkerhetsexperten Harold Li menar att användandet av program som Examity kan utgöra ”ett enormt säkerhetsproblem” för studenterna.

– Övervakningsmjukvaran kan ha säkerhetsmässiga svagheter som resulterar i att en hacker kan dra nytta av möjligheterna till fjärrkontroll. Övervakaren kan använda sin maktposition för att uppsåtligt få studenten att installera skadliga program, eller så kan övervakningsplattformen läcka information, inklusive studenternas ID-kort och annan personlig information, till identitetstjuvar, säger han till The Verge.

Att övervakningstjänsterna skulle läcka information är inte bara en teoretisk möjlighet. I somras läckte information om 440 000 användare av ProctorU ut på nätet – inklusive namn, användarnamn, bostadsadresser och okrypterade lösenord.

Bristande tillit

Kritiken mot den digitala övervakningen kommer framför allt från studenter och intresseorganisationer. 

– De här plattformarna existerar eftersom de säljer ett narrativ att man inte kan lita på studenter, säger Bill Fitzgerald, undersökare vid den ideella konsumentorganisationen Consumer Reports, till Washington Post.

– De som har mest att förlora här är studenterna, och de befinner sig längst ifrån beslutsfattandet.

Samtidigt saknas inte kritiska röster helt inom utbildningsväsendet. UCIC är inte först med att avbryta den digitala övervakningen, redan i våras förbjöd UC Berkeley övervakningsprogram vid distanstentamen.

Text: Bulletin/Nyhetsredaktionen

Nyhetsredaktionen