Det är lätt att glömma bort att du har tre röster när du går och röstar till årets val. Därför kan du rösta på tre olika partier till kommun, region och riksdag. Riksfrågor får ofta stort fokus i debatten och det är lätt att frågor på kommunal samt regional nivå hamnar i skymundan.
I Sverige väljer folket vart fjärde år vilka som ska styra landet. I år infaller valet den 11 september, men förtidsröstningen öppnade redan den 24 augusti. Många har redan gått och röstat och valt vilken riktning Sverige bör ta. Enligt Novus är sjukvården väljarnas viktigaste politiska fråga i årets valrörelse. 60 procent av väljarna tycker att sjukvården är viktigaste valfrågan. Lag och ordning hamnar på andra plats på 54 procent och på tredjeplats kom energipolitiken med 48 procent.
Men de politiska brännfrågorna skiljer sig en hel del åt beroende på om det är kommun, region eller riksdag du röstar till. Det är lätt att glömma bort att man har tre röster – och inte en. Läs på om vilka partier som finns i just din kommun och region och ta reda på vilka hjärtefrågor de driver. Vid kommunfullmäktiges möten kan du även ställa frågor till ledamöterna under allmänhetens frågestund för att ta reda på mer om vilken politik som drivs i just din kommun.
Kommuner
Kommunerna sköter den lokala samhällsservicen och de basala uppgifterna rör bland annat skola, vård och omsorg, äldrevård, vatten och avlopp. Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Alla som har rösträtt kommer inför varje val automatiskt med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten. Röstlängden är en lista som innehåller alla som har rösträtt. Man måste ha fyllt 18 år senast på valdagen för att kunna rösta. I kommunalvalet får personer som saknar svenskt medborgarskap rösta om personen varit folkbokförd i landet i mer än tre år.
Regioner
Frågor som får stort fokus på regionnivå är ofta frågor som rör sjuk- och hälsovård, kollektivtrafik och klimat. Regionerna benämndes tidigare landsting och är uppdelade på stora geografiska områden, ofta mycket resurskrävande. Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Man måste ha fyllt 18 år senast på valdagen för att kunna rösta till regionen. I regionvalet får personer som saknar svenskt medborgarskap rösta om personen varit folkbokförd i landet i mer än tre år.
Riksdagen
Riksdagen fattar beslut som rör hela riket och frågor som påverkar hela samhället. Riksdagen röstar fram en statsminister som leder arbetet och företräder Sverige. Det är riksdagen som bestämmer vilka lagar som ska stiftas. Här fattas beslut om hur hela statsbudgeten ska fördela resurser till skola, rättsväsende med mera. Det är regeringen som föreslår och riksdagen som sedan röstar för beslut. I riksdagen sitter 349 riksdagsledamöter som företräder de åtta partierna. De nuvarande åtta partierna i riksdagen är Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Läs även: Bulletin/Novus: Småpartierna jobbar i motvind – Fi och MED har flest som övervägt en röst