Runtom i landets kommuner anordnas just nu sagostunder på förskolor och bibliotek med drag queen-tema. Kända dragqueens läser normkreativa sagor riktade till barn i åldrarna 2–9 år. Konceptet ”Drag Queen Story Hour” grundades i USA och fenomenet har fått stor internationell spridning.
Olofströms kommun i Blekinge anordnar den 22 oktober vad de kallar ”en normkreativ sagostund för barn”. Det är duon DQSH, Drag queen story hour Sweden, bestående av Lady Busty och Miss Shameless som i glittrande och färgglada kläder står för berättandet.
De två männen, generöst sminkade i klassiskt glitter och glamour, heter egentligen något annat. Syftet med sagostunderna är att visa på allas lika värde där jämställdhet, hbtq, mångfald och interkulturella perspektiv står i centrum. Malmöbaserade Lady Busty och Miss Shameless satte igång projektet med sagostunder redan 2017. Duon vill ge barn positiva queera förebilder som utmanar könsnormerna.
Nu turnerar de runt i flera städer där de läser sagor på bland annat förskolor, bibliotek och kyrkor. Lady Busty och Miss Shameless har bland annat besökt Eslöv, Katrineholm, Ekerö, Kungsbacka, Växjö, Gislaved och Varberg.
Inspiration från USA
Lady Busty och Miss Shameless är inte ensamma om att haka på trenden. Idén med ”Drag queen story hour” kommer ursprungligen från USA och är ett barnevenemang som startade 2015 av författaren och aktivisten Michella Tea i San Fransisco. Nu har fenomenet växt och konceptet har spridit sig över hela världen.
”DQSH handlar verkligen om att få kontakt med barn, och hjälpa dem att förstå identitet och intersektionalitet”, skriver Amanda Clarke, bibliotekarie, om DQSH:s sagostunder på deras egen hemsida.
Blandade reaktioner
På sociala medier är rektionerna blandade. I ett kommentarsfält på Facebook uttrycker sig flera personer ogillande till projektet.
”Vad fan är det för fel på folk som lurar på barn sånt här.”
Men på DQSH Swedens Facebook-sida är det andra tongångar.
”Ni var helt underbara för ett par år sedan när ni berättade sagor för barnen på Helsingborgs stadsbibliotek.”
I Skolverkets läroplan för förskolan står följande: ”Förskolan ska aktivt och medvetet främja alla barns lika rättigheter och möjligheter, oberoende av könstillhörighet. Förskolan har ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar barnens utveckling, val och lärande.”
Ansökt om miljonbelopp
Organisationen DQSH fakturerar runt 6 000–8 000 kronor exklusive moms för ett program på en timme. I vissa fall subventionerar regioner kostnaden med 50 procent. Region Halland är ett exempel där regionen stod för halva kostnaden.
DQSH har ett samarbete med hbtq-föreningen MUMS, som i sig har ett samarbete med Stockholms stads kulturförvaltning. De har ansökt om bidrag från myndigheten Kulturrådet. Totalt har de beviljats 1,6 miljoner kronor i kulturbidrag mellan åren 2017 och 2020.
Kulturrådet är en myndighet som främjar och ger bidrag till olika kulturprojekt.
Läs även: Lindén: Ingen kommer att ta Lennart Hylands plats igen