En dödlig konflikt har rasat mellan två kriminella gäng i norra Stockholm sedan förra sommaren. Enligt uppgifter till SvD kopplas minst sex mord till konflikten efter dubbelmordet i Tensta.
Flera poliser larmar nu om att mordutredningarna fördröjs på grund av personalbrist.
Polisen larmades vid 22-tiden på måndagskvällen om en skottlossning i Tensta. Två män i 20-årsåldern hittades svårt skadade vid en port intill ett bostadshus. Männen fördes till sjukhus med ambulans, men polisen meddelade under måndagsnatten att deras liv inte gick att rädda.
Sedan förra sommaren rasar en dödlig konflikt mellan två gäng i norra Stockholm. Enligt Svenska Dagbladet uppgav polisen i början av året att de två gängen har skjutit mot varandra vid 13 olika tillfällen.
Enligt SvD:s uppgifter ingår minst sex mord i konflikten efter dubbelmordet i Tensta.
– Läget är oroligt, konflikten är väldigt, väldigt röd, säger Rissa Seidou, områdespolis i Järva, till SvD.
Läs även: Efter dubbbelmordet i Tensta – polisen jagar skytt på elsparkcykel
Nätverken har stöps om
Järvaområdet har sedan 2015 plågats av konflikten mellan två kriminella nätverk. Efter att flera ur ledarskikten dödats eller fängslats har nästa generation tagit över och nätverken har omformats.
Därför fortsätter skjutningarna.
– Vi har en allvarlig situation i Järva nu med olika konflikter dit vi nu kan räkna elva skjutningar, åtta avlidna och en skadad under 2021 hittills, säger Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef Järva, till SvD.
I bakgrunden av konflikten mellan de två kriminella nätverken finns en kamp om vem som ska kontrollera narkotikahandeln i området.
– Flera sitter inne i Danmark och även i Sverige. Men våldet har inte tagit slut för det. Vi märker hur man fortsätter odla en hård gangsterkultur där våldet står i centrum, säger Rissa Seidou.
Polisen hinner inte med
Mordutredningarna är många och det finns inte tillräckligt med personal. Flera poliser i norra Stockholm har sedan dubbelmordet i Tensta larmat om att de inte hinner med.
– Det är uppenbart att vi är för få och att vi inte hinner utföra vårt jobb så som vi vill. Jag frågar mig själv hela tiden, var är alla poliser?, säger Rissa Seidou.
– Behovet är enormt. Vi skulle behöva mer resurser. Vi försöker hela tiden använda befintlig personal på rätt sätt, men det är svåra prioriteringar, säger Anders Djurestad.
Djurestad säger även att polisen arbetar hårt med att dämpa konflikten och att de har en mycket bättre lägesbild i dag än tidigare, underrättelsearbetet har stärkts för att förstå hur de olika kriminella nätverken opererar.
– Vi arbetar aktivt med att rita konfliktkartan och kan nästan med kirurgisk precision gå in och agera för att förhindra brott, säger Anders Djurestad.
– Men våldsspiralen vi befinner oss i nu är väldigt svår och omfattande.
Inte i närheten av heltäckande gripanden
Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen, säger till SvD att han tror att våldsspiralen delvis kan förklaras av en offensiv från polisens sida.
– Det har plockats in många efter att polisen fick ta del av tidigare hemliga chattar i Encrochat. Men det finns en undervegetation med rätt unga killar som vill uppnå i det maktvakuum som uppstått, säger Sven Granath till SvD.
Efter att svensk polis fick ta del av det material den franska polisen fick in när de lyckades knäcka den krypterade tjänster Encrochat, har ett stort antal brottsaktiva personer gripits i Sverige.
Granath säger dock att det inte är i närheten av några heltäckande gripanden.
– Det finns ganska många grupperingar och konflikthärdar i Stockholmsområdet, och alla har inte gripits. Många brottsaktiva är beredda på att försvara eller ta över narkotikamarknader, säger Granath.
Ännu ingen gripen
Mordundersökningen fortsätter.
Den tekniska undersökningen är genomförd och avspärrningarna kring bostadshuset är hävda.
– Det är fortfarande ingen gripen i ärendet och vi har inga nya uppdateringar kring mordet som skedde i Tensta, meddelar polisens mediecenter till Bulletin.
Utredningsarbete – dörrknackning med mera – pågår i området.
Läs även: Skogkär: Ett brottssystem som tänker mer på brottslingen än på brottsoffret