Facebook noscript imageEffektbrist hotar när vattenkraftverk ska omprövas: ”Vi vill gärna vara bäst i klassen”
Ekonomi
Effektbrist hotar när vattenkraftverk ska omprövas: ”Vi vill gärna vara bäst i klassen”
Bortfallet av vattenkraftsel lär bli större än planerat på grund av den stränga implementeringen av EU:s vattendirektiv. Foto: Grøtt, Vegard
Bortfallet av vattenkraftsel lär bli större än planerat på grund av den stränga implementeringen av EU:s vattendirektiv. Foto: Grøtt, Vegard

Ett betydande bortfall av vattenkraft är troligt på grund av den ensidiga implementeringen av EU:s vattendirektiv. – Behovet av vattenkraftsel kommer att öka. Går vi för hårt åt den, kommer vi att få betydande problem, varnar Fortums Anton Steen.

Som del av energiöverenskommelsen från 2016 ska samtliga svenska vattenkraftverk nu miljöprövas i enlighet med EU:s vattendirektiv för att få fortsatta drifttillstånd. Det berör runt 2 000 vattenkraftverk och 100 dammar runtom i landet.

– Vi spår ett betydande bortfall av vattenkraftsel på grund av den ensidiga implementeringen av EU:s vattendirektiv. Men det blir inte en rubrik i tidningen eftersom det rör sig om en långdragen pyspunka, säger Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige på Fortum under ett seminarium organiserat av Stockholms Handelskammare.

Prövningsperioden av landets samtliga vattenkraftverk inleddes den första februari och förväntas pågå i 20 år.

– Ambtionen var att vi skulle tappa maximalt 1,5 terrawatttimmar (TWh) vattenkraft [av runt 65 TWh el som årligen kommer från vattenkraften]. Men vi ser ett mångdubbelt större bortfall. Några älvar som Ljungan som ligger tidigt i prövningsprocessen kommer att få ett tre gånger större produktionstapp än specificerad i den nationella planen, varnar Steen.

Att vilja vara bäst i klassen slår fel

EU-direktivet innehåller mekanismer för att avväga vattenmiljön mot andra samhällsintressen av sjöar och vattendrag. Vattenverk vid vattendrag som klassas som kraftigt modifierade får inte hotas.

– Vi vill gärna vara bäst i klassen, och överimplementerar, påpekar Steen.

I Sverige har endast tre procent av vattendragen klassats som kraftigt modifierade, jämfört med 14 procent i genomsnitt inom EU.

– Det finns ett växande gap mellan de politiska ambitionerna för vattenkraften och det vi ser hända i verkligheten. Myndighetssidan har drivit en ganska hård och ensidig linje, som inte tar hänsyn till avvägningen mellan lokala bevarandesintressen och det nationella behovet av vattenkraftsel, tillägger Steen.

– Behovet av vattenkraftsel kommer att öka. Den ska klara av vindkraftens variationer, dygnsvariationer, veckovariationer, säsongsvariationer, våra grannländers import och exportbehov. Vattenkraften kommer att vara kronjuvelen [i Sveriges elförsörjning]. Går vi för hårt åt den, kommer vi att få betydande problem, sammanfattar Steen.

Läs även: Närmare 1 900 svenska vattenkraftverk kan tvingas stänga

Dorothée Enskog