Facebook noscript imageNärmare 1 900 svenska vattenkraftverk kan tvingas stänga
Ekonomi
Närmare 1 900 svenska vattenkraftverk kan tvingas stänga
Uppemot 1 900 småskaliga vattenkraftverk kan tvingas stänga i och med den stränga tillämpningen av EU:s vattendirektiv. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Uppemot 1 900 småskaliga vattenkraftverk kan tvingas stänga i och med den stränga tillämpningen av EU:s vattendirektiv. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Svenska myndigheters snäva tolkning av EU:s vattendirektiv innebär att uppemot 1 900 småskaliga vattenkraftverk kan tvingas rivas ut.
– De vill bara ha kvar de större vattenkraftverken i Norrland och mellersta Sverige, säger Thomas Sandberg, ordförande för Svensk Vattenkraftförening.

Det finns i dag drygt 2 100 vattenkraftverk i landet, varav 1 900 mindre. Dessa småskaliga kraftverk finns oftast vid orter i södra Sverige som vuxit fram under århundraden runt kvarnar, sågar och hammare.

Som del av energiöverenskommelsen från 2016 ska samtliga svenska vattenkraftverk nu miljöprövas i enlighet med EU:s vattendirektiv för att få fortsatta drifttillstånd. En avvägning mellan miljönytta, elproduktion och andra samhällsintressen som kulturmiljö ska göras i domstol i varje enskilt fall.

– De svenska myndigheterna tolkar EU:s vattendirektiv otroligt strängt jämfört med andra EU-länder. De är påhejade av intresseorganisationer som Älvräddarna, och i regeringen har Miljöpartiet sett mellan fingrarna med detta, säger Sandberg till Bulletin.

EU-direktivet innehåller mekanismer för att avväga vattenmiljön mot andra samhällsintressen av sjöar och vattendrag. I första hand kan ett vattendrag klassas som kraftigt modifierat, då får inte kraftverket hotas. I andra hand kan undantaget mindre strängt kvalitetskrav tillgripas.

I Sverige har endast tre procent av vattendragen eller sjöarna klassats som kraftigt modifierade av de fem regionala vattenmyndigheterna som ansvarar för detta. Genomsnittet i EU är klart lägre: 14 procent.

– Myndigheterna domineras av tjänstemän med ett så starkt miljöintresse att andra samhällsintressen nonchaleras, tillägger Sandberg.

De första ansökningarna för omprövningar av befintliga tillstånd ska vara ingivna den 1 februari 2022. Den omfattande processen förväntas pågå i 20 år, innan alla svenska vattenkraftverk prövats.

Elproduktion motsvarande en halv kärnreaktor lär försvinna

Vattenkraft står för runt 45 procent av Sveriges totala elproduktion (65 terrawattimmar). Det kan jämföras med de sex svenska kärnreaktorerna i drift som producerade 47,3 terratwattimmar el år 2020 – 7,8 terrawattimmar i snitt.

I och med den förväntade nedstängningen av de flesta mindre vattenkraftverken kan uppemot 4,5 terrawattimmar försvinna, enligt tidigare beräkningar av Svenskt Näringsliv och LRF.

– Det motsvarar Göteborg stads årliga elförbrukning, säger Sandberg.

Han föreslår en rad olika åtgärder i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter den 31 januari.

Bland annat föreslår Thomas Sandberg att miljöprövningen flyttas fram två år för att genomföra de förändringar av regelverk, myndigheter och annat som krävs. Han vill att regelverket som myndigheterna följer stramas upp och att förvaltningen görs om och de olika vattenmyndigheterna avvecklas.

Läs även: DEBATT: Energikrisen är politikens fel

Dorothée Enskog