Förra året gjorde Bulletin/Novus en undersökning som visade att majoriteten av flyktingar semestrat i hemlandet. Under våren meddelade regeringen att de vill riva uppehållstillstånd för semestrande flyktingar.
– Legitimiteten för systemet med reglerad invandring är beroende av att missbruk motarbetas, säger migrationsministerns politiskt sakkunniga Therese Kraus (M) till Bulletin.
Inför valet 2022 gjorde Bulletin en undersökning i samarbete med Novus om invandrares syn på bland annat återvandring och uppväxtvillkor. Undersökningen väckte starka reaktioner på sociala medier när det framkom att 8 av 10 flyktingar semestrar i hemlandet. Efteråt beslutade regeringen att tillsätta en utredning om bland annat återkallelse av uppehållstillstånd.
Resultatet visade att 85 procent av de tillfrågade utlandsfödda någon gång hade semestrat i hemlandet, och att 79 procent av dessa var flyktingar.
Enligt Förenta Nationernas flyktingkonvention, som den svenska asyllagen bygger på, betraktas inte en flykting som en sådan längre om denne åker tillbaka till sitt hemland. Grunden för flyktingskapet är att man inte kan befinna sig i sitt eget hemland på grund av att det finns en hotbild mot en i det land man flytt.
Det innebär således att flyktingskapet upphävs för den som reser hem, eftersom hotbilden visat sig inte gälla.
Efter Bulletins granskning hörde Migrationsverket av sig och påpekade att ”flyktingstatus kan återkallas om det visar sig att personen inte längre behöver internationellt skydd från sitt hemland eller om hen lämnat oriktiga uppgifter om ett sådant behov”.
Drygt ett halvår efter granskningen lät regeringen meddela att den skulle tillsätta en utredning om återkallelse av uppehållstillstånd som getts på felaktiga grunder, inklusive för de fall då flyktingar semestrat i det hemland de flytt. Utredningen är en del av ett bredare arbete där regeringen avser att ta itu med asylfusk.
Kampanj på sociala medier
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) framträdde på en affisch som med budskapet ”Felaktigt beviljade uppehållstillstånd ska dras tillbaka”. I själva inlägget på sociala medier förklarade Moderaterna:
– Om man åker på semester till sitt hemland, trots att man har fått skydd här på grund av en hotbild i det landet, så finns anledning att se över om allt gått rätt till när tillståndet beviljats.
Bilden på Migrationsministern blev viral och väckte åtskilliga och blandade reaktioner på sociala medier – ilska på vänstersidan, stöd på högersidan. På Twitter fick bilden över en miljon visningar och över 600 kommentarer. På Facebook cirka 250 kommentarer.
Sakkunnig: Migrationsverkets nuvarande arbete räcker inte
Bulletin har intervjuat Therese Kraus, politiska sakkunnig åt Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) om utredningen, som berättar att utredningen ännu inte börjat arbeta.
När är det tänkt att utredningen ska komma igång med sitt arbete?
– Jag kan inte ge något exakt besked om det just nu.
Varför har den inte börjat arbeta ännu?
- Vi tillsätter utredningar i löpande allt eftersom vi har olika utredningar som har legat före och vi håller på att arbeta på direktiven så det är inte konstigare än så.
Therese Kraus förklarar att legitimiteten för systemet med reglerad invandring är beroende av att missbruk motarbetas.
På frågan om varför ämnet flyktingar som semestrar i hemlandet inte lyfts tidigare svarar hon att återkallelse av uppehållstillstånd ingick redan i regeringens regleringsbrev till Migrationsverket för 2023.
– I regleringsbrevet för Migrationsverket 2023 anges bland annat att Migrationsverket ska prioritera ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd. I december 2022 beslutade regeringen också att ge Migrationsverket i uppdrag att stärka arbetet med ärenden om återkallelse av uppehålls- och arbetstillstånd.
Hon konstaterar dock att det inte räcker att Migrationsverket arbetar med frågan om återkallelse av uppehållstillstånd inom ramen för den nuvarande regleringen.
– Regeringen kommer därför att tillsätta en utredning som bland annat ska se över regleringen om återkallelse av uppehållstillstånd i syfte att möjliggöra fler återkallelser än i dag.
När utredningen kommer att komma igång återstår alltså att se, men regeringen kommer på sedvanligt sätt att utse en särskild utredning.
Läs även: Bulletin/Novus: Nio av tio utrikesfödda har semestrat i sitt födelseland