Facebook noscript imageElkompensation på 2 000 kr i månaden för vissa hushåll under vintern
Ekonomi
Elkompensation på 2 000 kr i månaden för vissa hushåll under vintern
Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Sören Andersson/TT
Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Sören Andersson/TT

Regeringen kommer att betala ut ett speciellt elstöd på 2 000 kronor i månaden mellan december och februari. Endast hushåll med en elförbrukning över 2 000 kWh i månaden kvalar in.

I december slog månadsmedelpriserna rekord för samtliga svenska elområden. Det finns även en fortsatt risk för höga elpriser resten av vintern. Hushållen med de högsta elräkningarna kommer därför att få ett riktat stöd under vintern, enligt ett regeringsförslag.

– Mer än 1,8 miljoner hushåll berörs. Ett totalt stöd på 6 000 kronor för de hushåll med en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowatttimmar i månaden föreslås, säger finansminister Mikael Damberg vid en pressträff.

Läs även: Varningen: ”Elräkningen kan lätt hamna på 5 000 till 6 000 kronor i månaden”

Ersättningen på högst 2 000 kronor i månaden mellan december och februari kommer att gå via elnätsbolagen för att säkerställa att de når rätt personer.

– Regeringen återkommer med de tekniska detaljerna om hur utbetalningarna kommer att ske längre fram, säger energiminister Khashayar Farmanbar som kommer att träffa representanter från elnätsbolagen senare under dagen.

Elkompensationen beräknas kosta staten runt 6 miljarder kronor.

Läs även: Prischocken: Elpriset i södra och mellersta Sverige nu 1 000 procent högre än förra året

Dorothée Enskog