Facebook noscript imageVarningen: ”Elräkningen kan lätt hamna på 5 000 till 6 000 kronor i månaden”
Ekonomi
Varningen: ”Elräkningen kan lätt hamna på 5 000 till 6 000 kronor i månaden”
Foto: Martina Holmberg / TT
Foto: Martina Holmberg / TT

Elräkningen för en genomsnittlig villaägare hamnar på 6 000 kronor med ett elpris på 1,50 kronor per kilowattimme. Just i dag ligger elpriset närmare det dubbla i mellersta och södra Sverige och över 2 kronor per kilowattimme i landets norra delar.

– Det ser illa ut. Våra pris- och förbrukningsrekord nås vanligtvis i februari när det är som kallast, inte den 29 november. Många hushåll kan få det mycket tufft framöver, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef vid Villagägarnas riksförbund till Bulletin.

– Elräkningen kan lätt uppnå 5 000 till 6 000 kronor i månaden vid 1,50 kr per kilowattimme för en villaägare med en energiförbrukning på 2 500 kilowattimmar per månad och som värmer upp sitt hus med direktverkande el. Om priserna stannar runt 3 kronor per kilowattimme där de ligger nu, vilket inte är sannolikt, kan elräkningen landa på 10 000 kronor i månaden, förutspår Liljeberg.

I går låg elpriset på rekordhöga 2,33 kronor per kilowattimme i norra Sverige och på 2,64 kronor i mellersta och södra Sverige, enligt Nordpools senaste siffror. I dag sjunker elpriset till 1,60 kronor per kilowattimme i norra Sverige och 1,66 kronor per kilowattimme i mellersta och södra Sverige.

Elpriserna skenar när förnybar energi inte levererar

De svenska elpriserna skenar just nu när förnybar energi som vatten och vindkraft inte levererar som den brukar. Uppe i norra Sverige lägger sig isarna, vilket medfört att kraftproducenterna bromsar vattnet i flera Norrlandsälvar. Då produceras mindre vattenkraft. Det har även blåst lite på sistone, vilket påverkat vindkraftsproduktionen negativt.

– När efterfrågan på el stiger på grund av kallare väder, så stiger elpriserna. När vind- och vattenkraften samtidigt inte levererar, så måste Sverige förlita sig på fossila bränslen som olja och gas från kontinenten. Även där har bränslepriserna skjutit i höjden på grund av den ökande efterfrågan. Dessutom har priset på EU:s utsläppsrätter rusat, säger Liljeberg.

Läs även: Elpriserna i norr skenar – slår nytt rekord under lördagen

Kräver temporärt avskaffande av energiskatten

– Vi kräver avskaffande av energiskatten under denna kris. Drygt 40 procent av elpriset man betalar utgörs av energiskatt och moms. Staten får in enorma momsintäkter just nu när elpriserna skenar. De kan lätt avskaffa energiskatten temporärt, säger Liljeberg.

Energiskatten höjdes den 1 januari 2021 till 44,5 öre per kilowattimme, inklusive moms.

Nederländerna meddelade förra månaden att de i genomsnitt sänker energiskatten med 400 euro per hushåll (drygt 4 100 kronor). Fyra ytterligare EU-länder – Frankrike, Spanien, Italien och Grekland – har aviserat att de kommer att hjälpa hushåll med låga inkomster att betala sina energiräkningar.

Omkring 31 miljoner européer lever i ”energifattigdom” och har inte råd att hålla sina hem tillräckligt varma, enligt siffror från Eurostat som nämns i EU-kommissionens årliga rapport Tillståndet i energiunionen 2021.

Läs även: Skenande energipriser oroar EU-länderna – nu ska åtgärder presenteras


Tar ej ställning till olika energislag

Villaägarnas riksförbund har inte tagit ställning till den nuvarande svenska energimixen, men vidhåller att läget är ohållbart.

– Vi har krävt ett slutgiltigt beslut om slutförvaret [av kärnkraftsavfall]. Men beslut som regeringen kan fatta nu kommer inte att hjälpa hushållen den kommande vintern, säger Liljeberg.

Förra året stod vattenkraft för 45 procent av den svenska elproduktionen, kärnkraft 30 procent och vindkraft 17 procent, enligt Energimyndigheten. Konventionell värmekraft stod för de resterande 8 procenten.

Läs även: Myndighet slår fast: Slutförvaret är säkert – regeringen får bakläxa

Dorothée Enskog