I södra Sverige, där elkrisen förväntas slå som hårdast, råder det akut vedbrist. De rekordhöga elpriserna har fått fler att vilja brassa på i sina kaminer.
– Det ringer från alla håll, alla vill ha tag på ved men det finns ingen ved att få tag på. Det är vedbrist på riktigt, säger producenten Kristofer Björklund.
Många vedproducenter i Sverige vittnar om en skyhög efterfrågan just nu. Anledningen är oron över de skenande elpriserna. I slutet på augusti uppmanade elbolagen privatkunder och villaägare att spara uppemot 50 000 kronor för att klara vinterns elräkningar, rapporterade Expressen.
Att allt fler försöker få tag på ved har lett till att vedlagren hos många vedproducenter börjat ta slut.
– Det är lite skrämmande, säger vedproducenten Kristofer Björklund i Nittorp till Aftonbladet.
Björklund har i år producerat över 600 kubikmeter ved på Gölingstorps marknad som han driver.
– I vintras kom en från Norge och lastade både bilen och släpet knökfullt och körde till Kristiansand. Där var det också vedbrist, så det är lite skrämmande.
Även andrahandsmarknaden märker av ett ökat tryck. Blocket uppger i ett pressmeddelande att sökningar efter ved ökat med 71 procent de första två veckorna i augusti, jämfört med året före.
Viktigt för energibalansen
Enligt Johan Freij, ansvarig för Skog & lantbruk på Danske Bank, använder runt en miljon männsikor i Sverige vedeldning i någon form.
– Just när det är som mest brist på el gör det här väldigt stor nytta för den svenska energibalansen. Ved är en väldigt viktig faktor utifrån det perspektivet.
Anna Sverredal på uppländska Årby rusthåll säger att den ökade efterfrågan är svår att möta på kort varsel då ved har en viss torktid och att skog inte bara kan avverkas hur som helst.
– Den ved vi har producerat i år har vi gjort av timret som vi beställde hem förra hösten. Då visste vi inte att veden skulle ta slut redan i december förra året. Dessutom är det lång torktid, vilket vanligtvis sker under sommaren. Till nästa säsong ska de försöka producera mer än i år, men det finns ett krux där också.
– Om fler ska utöka sin produktion så krävs det att det fälls mer timmer och då måste det finnas skogsägare som har avverkningsmogen skog. Det är inte så att man kan öka produktionen bara för att efterfrågan höjs, det är lite besvärligare än så, säger hon.
Tyskland
Hamstringen är inte bara en svensk företeelse, även tyskarna ser till att köpa på sig ved. Det finns även uppgifter om att de ”dammsuger” södra Sverige på ved.
Läs även: DEBATT: Elkrisen är politiskt orsakad och kan lösas politiskt