I dag lördag kommer norra Sveriges elpris att ligga på samma nivå som i landets södra del – runt 175 öre per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool. Flera olika faktorer står bakom denna tiofaldiga ökning av elpriset i landets två nordligaste elprisområden.
Elpriserna slog igår nya rekord i norra Sveriges elprisområden. I dag kommer de att stiga ytterligare och ligga på samma nivå som i södra Sverige.
”I morgon [läs: lördag] kostar en kilowattimme el i de två nordligaste elprisområden runt 175 öre, samma som för de två sydligaste elprisområderna, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med runt 15 öre som varit den normala dagsnoteringen den senaste månaden”, skriver Per Larsson som ansvarar för produktionsplanering på Vattenfall till Bulletin.
Läs även: Rekordhöga elpriser – det nya normala för hushållen
För mindre än tre veckor sedan låg priset under tio öre per kilowattimme i de två nordligaste elprisområdena, SE1 och SE2. En kombination av olika faktorer står bakom denna utveckling.
– Kylan slog till i stora delar av landet idag. Eftersom vi har mycket eluppvärmning i Sverige, så har elkonsumtionen stigit. Samtidigt är vattenkraftsproduktionen i de norrländska älvarna lägre än normalt, på grund av den pågående isläggningen i bland annat Lule- och Skellefteälven. Även vindkraftsproduktionen är lägre än normalt. Det är denna kombination som drivit upp elpriserna, sade Sara Gruen, analytiker vid Energimarknadsinspektionen, igår.
Det är svårt att sia om framtida elpriser. ”Det beror på hur väder- och omvärldsförhållanden utvecklar sig, men när isläggningen är avklarad kommer vattenkraften kunna producerar på normal kapacitet igen vilket kommer verka stabiliserande på elpriset”, skriver Larsson.
Fabian van Beirs, partnership manager vid jämförelsesiten Elskling, är inne på samma spår.
– Allt tyder på att elpriserna kommer att fortsätta att fluktuera ordentligt de kommande månaderna. De är ju beroende av stor mängd olika variabler, som vattennivåerna i vattenmagasinen, vindar, kol och gaspriserna och avgifter på utsläppsrätter, säger van Beirs till Bulletin.
Läs även: Ygeman öppnar för översyn av elprisområden
Vädret avgörande
Per Larsson på Vattenfall påpekar att vädret kommer att avgöra hur mycket Sverige påverkas av priserna i Europa.
”I ett scenario med mindre blåst och kallare temperaturer i kombination med mindre nederbörd kommer elpriserna i Norden och Sverige påverkas mer av priserna på kontinenten. Dessa påverkas i sin tur av priserna på gas som styrs av både väder och tillgången på gas. Vi har under hösten sett mycket höga priser på gas då importen från Ryssland varit begränsad och efterfrågan på gas och kol varit stor på den globala marknaden”, skriver han.