Facebook noscript imageRekordhöga elpriser – det nya normala för hushållen
Ekonomi
Rekordhöga elpriser – det nya normala för hushållen
Vinterkylan kommer att leda till skyhöga elpriser i vinter. Foto: Anders Wiklund / TT
Vinterkylan kommer att leda till skyhöga elpriser i vinter. Foto: Anders Wiklund / TT

De svenska hushållen lär behöva vänja sig vid rekordhöga elpriser. Marknaden prissätter i nuläget dubbelt så höga elpriser inför vintern jämfört med vad de varit historiskt.

Det svenska elpriset nådde tidigare i dag nya rekordnivåer på 163 öre per kWh i prisområde SE4, det vill säga i Skåne, Blekinge, södra Småland och Halland. Även prisområde SE3, som omfattar Mälardalen och söderut, närmar sig rekordnivåer.

– Det gör att fakturan för augusti blir dubbelt så dyr jämfört med förra och förrförra årets, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom vid Villaägarnas Riksförbund.

De svenska elpriserna är bland annat beroende av priset på olja och gas, energi som kommer från kontinenten. Både olje- och gaspriserna har stigit kraftigt de senaste månaderna, drivna av en kraftigt ökande efterfrågan nu när Europas ekonomier återhämtar sig från pandemin.

– Jag är rädd för att detta är det nya normala. Det är bara en tidsfråga innan vi är uppe i nivåer över två kronor per kWh i vissa delar av Sverige, tillägger Liljeberg.

Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker vid branschorganisationen Energiföretagen Sverige, pekar på hur marknaden prissätter den kommande vinterns genomsnittliga elpriser i hela landet.

– De förväntas i nuläget vara dubbelt så höga, runt 80 öre per kWh, jämfört med vad de har varit historiskt när de fluktuerat mellan 35 och 40 öre per kWh, säger Thorstensson.

Läs även: Elpriset når nytt rekord i dag – dyr vinter väntar

Kärnkraften livsviktig för landet

Vattenkraften står för nästan hälften av Sveriges elproduktion, följt av kärnkraften (30 procent) och vindkraften (17 procent). Men vindkraften är intermittent. Blåser det inte, produceras ingen el.

– Vi måste ha system som täcker upp efterfrågan. Vattenfall vet inte om de kan fortsätta att använda Ringhals 3 och 4 och Forsmark 2 efter revisionen 2024. Den här frågan borde oroa alla. Det vore oerhört kritiskt för företagen och hushållen om de nuvarande reaktorerna stängdes ner, säger Liljeberg.

För att undvika produktionsstörningar måste regeringen fatta ett långsiktigt beslut om det svenska slutförvaret av radioaktivt avfall. I augusti meddelade regeringen att den kommer att skicka en remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet. Myndigheterna ombeds bedöma den senaste forskningen kring kopparkapseln som omger avfallet och dess skyddsförmåga.

Läs även: Vattenfall om kärnbränsleförvaringen: ”Viktig för hela Sveriges elförsörjning”

Dorothée Enskog