Facebook noscript imageEmil Källström-Veronica Palm 1-0
Carolin Dahlman
Krönikörer
Emil Källström-Veronica Palm 1-0
Skillnad. Foton: Henrik Montgomery och Fredrik Persson/TT
Skillnad. Foton: Henrik Montgomery och Fredrik Persson/TT

Centerns Emil Källström lämnar politiken och meddelar att han inte ska ta ut en krona i inkomstförsäkring från skattebetalarna, för han är bara 34 år och kan hitta försörjning. Socialdemokraten Veronica Palm, som var 42 när hon lämnade, har tvärtemot tagit emot hutlösa summor. 

KRÖNIKA. Makthavare brukar få rejält med cash om de lämnar sina jobb. Tidigare generaldirektören Dan Eliassons fallskärm var exempelvis värd upp till 3,8 miljoner kronor, vilken han kunde få om han inte fick ett nytt jobb med toppenlön av regeringen (Expressen 25/1).

I veckan berättade Centerns ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström för tidningen Nordsverige att han lämnar alla sina politiska uppdrag efter mandatperioden (6/4). Glädjande nog väljer han att inte använda sig av sin rätt till två års inkomstgaranti. ”Jag tänker inte ta ut en enda dag av detta. Jag är 34 år och räknar med att kunna försörja mig”, rapporterade Expressen (6/4).

Man blir nästan tårögd över denna inställning och respekt för skattebetalarna. Tyvärr är det inte alla politiker som agerar med samma moraliska kompass. Generösa försäkringssystem har byggts upp för dem, och många har valt att använda sig av möjligheten.

För ett par år sen avslöjade Dagens Nyheter att 104 före detta politiker då fortfarande försörjdes av riksdagen. Flera av dem hade fått eller skulle få miljonbelopp. En del hade tagit emot pengar av oss andra samtidigt som de hade lön från andra jobb (20/4 -19).  

En av de politiker som hade fått massor var Veronica Palm (S), som satt som riksdagsledamot för Socialdemokraterna i 13 år, och lämnade i oktober 2015 vid ringa 42 års ålder. Fram till hösten 2020 plockade hon ut inkomstgaranti om minst 46 000 kronor i månaden. Månad efter månad fick hon betalt av oss skattebetalare utan att behöva arbeta. Jag orkar inte räkna ihop totalsumman med arbetsgivaravgifter och så vidare; det ger ont i magen. 

2019 sa Palm till Dagens Nyheter att hon söker jobb ”hela tiden”. Nu i mars upprepade hon: ”Jag har sökt jobb hela tiden” (Expressen 5/3). Men då hon är utbildad barnskötare borde det inte vara supersvårt att få ett arbete? Det råder akut brist på omsorgspersonal. I skrivande stund fanns 297 annonser med 1 561 jobb som barnskötare på Platsbanken, och sannolikt såg det likadant ut för något år sedan. Kunde Palm inte kvalificera sig för ett enda av dem? 

Hon sa till Expressen att hon hade sökt olika chefsjobb, men hur många arbetslösa kan komma undan med att bara söka elitarbete i toppen? En person som brukar oroa sig över resursbrist i välfärden eller ekonomiska orättvisor bör kanske tänka annorlunda…?

2015 erkände Veronica Palm (S) att det var skräckinjagande att lämna riksdagen, att det var ”riktigt läskigt att kasta sig ut och testa sina vingar” (Aftonbladet 5/9 -15). 

Men vad hade hon att vara rädd för, med tanke på sitt gigantiska skyddsnät? Sist jag själv var arbetslös fick jag leva på existensminimum, och då gällde det att få vingarna att funka i rekordfart. 

Jag förstår att syftet med inkomstgarantin för riksdagsledamöter som slutar är att de ska få en chans att hitta en ny försörjning efter sin politiska karriär, och visst är väl några månaders omställningstid rimlig. Men flera år? Heltokigt. Helt oattraktiv på arbetsmarknaden kan väl inte en riksdagsledamot vara?

Men även om pengarna finns att plocka ut borde fler unga avgående politiker tänka som Emil Källström (C). En annan förebild är Gustav Fridolin (MP), som när slutade som riksdagsledamot 2019 började jobba som lärare efter att ha sökt jobb på Arbetsförmedlingen. Han förtydligade i Aftonbladet att han inte tog ut något avgångsvederlag (25/6). 

Föredömligt. Heder åt honom. Tack <3

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör i Bulletin 
carolin@bulletin.nu
Facebook: Carolin Hanna Dahlman
Twitter: carolindahlman 

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna. 

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.