Facebook noscript imageEn av tio unga saknar sysselsättning – utrikes födda sticker ut
Ekonomi
En av tio unga saknar sysselsättning – utrikes födda sticker ut
Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF som står bakom rapporten. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF som står bakom rapporten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En ny rapport visar att över 100 000 unga sitter hemma på dagarna, utan varken jobb eller studier. Enligt rapporten är andelen sysselsättningslösa betydligt större bland unga födda i utlandet än de som är födda i Sverige. I åldrarna 20-29 är det framför allt statistiken bland utrikes födda tjejer som sticker ut.

Totalt rör det sig om 140 000 personer mellan 16 och 29 år, som varken har jobbat eller pluggat under ett helt år, enligt en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Det innebär att nära var tionde ung varken jobbar eller pluggar.

”Alla unga behöver få möjlighet att skapa sig en försörjning och etablera sig på arbetsmarknaden. Det är en viktig del i att bli vuxen och få ett eget liv. Förutom det personliga lidande som ett långvarigt utanförskap innebär så är det förknippat med en stor samhällsekonomisk kostnad”, säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i en kommentar.

Större avsaknad bland utrikes födda

Avsaknaden av sysselsättning är betydligt högre bland utrikes födda ungdomar och unga vuxna än bland inrikes födda.

Vad gäller ungdomar i åldersspannet 16–19 är det exempelvis 4,3 procent av alla utrikes födda tjejer och 4,8 procent av alla utrikes födda killar som varken studerar eller arbetar. Motsvarande siffror för inrikes födda är 1,2 procent för tjejerna och 1,7 procent för killarna.

Ju högre upp i åldrarna desto större blir denna andel och framför allt är det siffrorna bland utrikes födda tjejer som sticker ut.

Hos utrikes födda tjejer i åldrarna 20–24 är det 14,1 procent som varken jobbar eller pluggar. I ålderspannet 25–29 är den siffran 21,3 procent. Motsvarande siffror för utrikes födda killar är 12,0 procent bland 20–24-åringar och 17,6 procent i åldrarna 25–29.

Skillnader mellan kommuner

Rapporten visar också på stora skillnader mellan olika kommuner. I kommunen med lägsta andelen var siffran 4,8 procent och i den med högsta andelen var siffran 16,7 procent.

Att kommunernas lagstadgade ansvar för personer som fyllt 20 år är begränsat och att vissa gör mer än vad som krävs enligt lagen är en förklaring till skillnaderna enligt MUCF. Endast 22 procent av kommunerna arbetar uppsökande mot unga över 20 år.

Tidigare forskning har enligt rapporten visat att det är vanligare att vara utanför studier och arbete bland unga som inte gått på gymnasiet, som har utländsk bakgrund, som har funktionsnedsättningar, som lider av psykisk ohälsa eller som blir föräldrar i ung ålder.

Läs även: Rapport: Invandrare lämnar arbetslivet tidigare