Facebook noscript imageEn dag kvar för Löfven att fixa EU:s lägsta arbetslöshet
Per Gudmundson
Ledare
En dag kvar för Löfven att fixa EU:s lägsta arbetslöshet
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery, TT.
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery, TT.

År 2020 går mot sitt slut. Därmed löper tiden också ut för Socialdemokraterna att uppfylla det löfte som de själva menade var viktigare än alla andra.

”Vi har ett mål som är viktigare än alla andra: Till år 2020 ska Sverige öka antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin så mycket att vi når lägst arbetslöshet i EU”. Så formulerade Socialdemokraterna det löfte till väljarna som lanserades i Stefan Löfvens tal vid S-kongressen 2013 och som upprepades ständigt fram till regeringsförklaringen i januari 2019. 

Stefan Löfven har nu en dag kvar att nå målet.

Så hur är då förutsättningarna, denna sista dag?

När jobbmålet sattes i april 2013 hade Sverige 8,1 procents arbetslöshet (säsongsrensat). I november i år låg den på 8,6 procent. Arbetslösheten har alltså stigit med en halv procentenhet.

Dessvärre har arbetslösheten också skiftat i karaktär under Socialdemokraternas tid i regering. Särskilt svåra utsikter har gruppen med ”svag konkurrensförmåga på arbetsmarknaden”. Hit räknas arbetslösa utan gymnasieutbildning, födda utanför Europa, funktionsnedsatta samt äldre. Gruppen utgör nu nära tre fjärdedelar av hela arbetslösheten. I oktober registrerades ”den högsta långtidsarbetslösheten som Arbetsförmedlingen har uppmätt.”

I relation till övriga EU är utvecklingen knappast mer smickrande. När löftet gavs 2013 låg Sverige på 10:e plats av EU:s 28 länder. I EU:s senaste sammanställning, med siffror från oktober, låg Sverige i botten av tabellen, på plats 22. Sämre än Sverige är nu bara Grekland, Spanien, Cypern, Litauen och Italien. 

Bäst är Tjeckien, med 2,9 procent.

Så vad behöver Stefan Löfven göra denna sista dag?

I vecka 52 var 455 473 arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen. För att komma ner till Tjeckiens nivåer och därmed uppfylla löftet behöver runt 300 000 av dem anställas. 

Det brådskar.

Per Gudmundson

Tidigare medarbetare på ledarsidan. Utbildad vid journalisthögskolan i Stockholm. Bakgrund som journalist vid SVT, SR och kommersiell tv, 13 år som ledarskribent i SvD. Tills nyligen presschef i KD.