Tyskland och Österrike återöppnar sina nedlagda kolkraftverk för att rädda energiförsörjningen framåt vinterhalvåret. Beslutet grundar sig i gasbristen på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Italien ser även ut att göra detsamma, men något definitivt besked har ännu inte getts.
Tyskland och Österrike återöppnar sina nedlagda kolkraftverk för att rädda energiförsörjningen framåt vinterhalvåret, rapporterar bland annat Financial Times.
Tyskland är mycket mer beroende av den ryska gasen än till exempel Sverige. En snabb lösning för att göra sig oberoende av rysk gas är således att dra igång kolkraftverken medan gasverken kommer att pausas. Den gas landet redan har kommer att gå till direktanvändning för uppvärmning istället för elkraft.
Många hushåll i Tyskland är gasberoende på så sätt att gasen till varmvattenberedare, värme, matlagning, kylning drivs direkt med fossilgas istället för el.
Inga kärnkraftverk öppnas
Tyskland öppnar däremot inte sina kärnkraftverk igen. Hur öppnandet av nya kolkraftverk kommer att påverka elpriset återstå att se.
Även Österrike öppnar sina kolkraftverk, rapporterar Reuters. Italien kan även gå i samma riktning, men landet har inte meddelat något slutgiltligt besked.
Ransonering av gas kan inte uteslutas
Nord Stream, gasledningen mellan Ryssland och Tyskland, levererar för närvarande bara 40 procent av sin kapacitet. Det ryskägda Gazprom skyller nedskärningen av gasflödet på försenad utrustning nödvändig för gasledningens drift.
Nu fruktar Tyskland att de minskade gasleveranserna kommer att leda till ransoneringar.
– Förhoppningsvis aldrig. Naturligtvis kan jag inte utesluta det, säger den tyske ekonomiministern Robert Habeck, enligt Reuters.
Det nederländska referenskontraktet för naturgas ligger för närvarande runt 127 euro per ton, en uppgång på 43 procent sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.
Gaspriserna på kontinenten påverkar elpriset i Sveriges två sydligaste elprisområden. Idag är skillnaden mellan elpriserna i södra och norra Sverige över 1 000 procent.
Läs även: Skogkär: Tysk energipolitik en lekstuga för vuxna