
Statliga Vattenfall startar en förstudie om att bygga små modulära reaktorer (SMR) vid Ringhals. Förstudien kommer att starta omgående och kommer att utreda förutsättningarna för att möta det ökade energibehovet i framför allt södra Sverige.
Statliga Vattenfall startar en förstudie om att bygga små modulära reaktorer (SMR) vid Ringhals. ”Sverige behöver mer fossilfri elproduktion för att elpriserna ska bli lägre och för att vi ska klara klimatomställningen.” Det sa Moderaternas energi- och näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin i ett pressmeddelande i förra veckan. Carl-Oskar Bohlin annonserade att Vattenfall omedelbart borde börja planera för ny kärnkraft vid Ringhals, vilket Bulletin rapporterat om.
Under tisdagen meddelade Vattenfall i ett pressmeddelande att de startar en förstudie om att bygga små modulära reaktorer (SMR) vid Ringhals.
- Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid och vi vill därför utreda förutsättningarna att bygga små modulära reaktorer i närheten av Ringhals kärnkraftverk, säger Vattenfalls vd Anna Borg.
Södra Sverige värst drabbat
Södra Sverige har varit värst drabbat av höga elpriser och prisskillnaderna mellan södra och norra Sverige har varit stora. Under torsdagen i förra veckan var skillnaderna uppemot 1 000 procent mellan de norra och södra delarna av landet.
Vattenfalls förstudie kommer att inrikta sig på förutsättningarna att bygga SMR i de södra elområdena, i första hand nära Ringhals kärnkraftverk. SMR:er är små modulära reaktorer, vilka kan generera uppemot 300 megawatt – cirka en fjärdedel av vad en stor kärnreaktor kan producera.
Ringhals 1 togs ur drift den 31 december 2020. Ringhals 2 togs ur drift året innan. Verket har i dagsläget två fungerande reaktorer i drift, då två är under avveckling. Enligt miljöbalken får endast tio reaktorer byggas i landet.
– Ringhals är en lämplig plats för ny kärnkraft av flera skäl. Dels är det tillåtet att ersätta de två nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 inom befintlig lagstiftning, dels finns nätinfrastruktur på plats som förenklar anslutningen av ny elproduktion. Det finns även stor acceptans för befintlig och ny kärnkraft vid Ringhals och Forsmark. En stor fördel är också den omfattande kompetens som finns vid Ringhals, säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion vid Vattenfall.
Arbetet med förstudien kommer att starta omgående och beräknas vara klart vid årsskiftet 2023–2024.
Läs även: Analys: Elpriserna 30–45 procent lägre i södra Sverige om kärnkraft inte hade lagts ner