En eritreansk kulturfestival spårade ur fullständigt i tyska Stuttgart under helgen då storslagsmål mellan regimkritiska och regimtrogna eritreaner bröt ut. Polis och demonstranter attackerades med stenar, plankor och glasflaskor vilket ledde till ett hundratal gripanden.
– Det har varit oerhört många sådana här incidenter på kort tid i Europa, säger Tord Rosberg, kriminalinspektör i Järva till Bulletin.
En eritreansk kulturfestival i tyska Stuttgart spårade ur fullständigt i helgen, vilket BBC rapporterat om. Ett stort slagsmål som beskrivs som ett ”krig” bröt ut mellan regimkritiska och regimtrogna eritreaner och demonstranter, och polis attackerades med stenar, plankor samt glasflaskor.
Enligt uppgift ska drygt 200 beväpnade demonstranter ha samlats utanför festivalområdet för att gå till attack mot festivaldeltagarna. Kulturfestivalen ska ha arrangerats av regimtrogna personer från Eritrea som stödjer diktatorn Isaias Afwerki.
Det blev mycket stökigt på platsen, hundratals våldsverkare greps och ett 30-tal poliser skadades i kravallerna. Bilder och filmer från sociala medier, bland annat X och TikTok, visar hur arga demonstranter i horder kastar sten och springer runt med tillhyggen.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 17, 2023
Germany announces that 26 police officers were wounded during clashes in Stuttgart between pro-regime & anti-regime Eritrean protesters.
Some innocent bystanders were also hurt
Similar riots have taken place in many parts of Europe and North America in recent months pic.twitter.com/lQi9QBj5MN
Sprider sig över världen
Upploppet i Stuttgart följer samma mönster som tidigare incidenter i Europa den här sommaren. I början på augusti bröt våldsamma kravaller ut vid en eritreansk kulturfestival på Järvafältet i Stockholm. Över 50 personer skadades och närmare 200 personer frihetsberövades.
Våldsamheterna har blivit ett globalt fenomen, bara i år har protester utbrutit i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Sverige och Kanada.
Tord Rosberg arbetar som kriminalinspektör i Järvaområdet. Rosberg utreder upploppen som skedde på Järvafältet i början på augusti. Han menar att det är svårt och mycket komplext att utreda den här typen av händelser. Många personer kan vara svåra att identifiera då många personer saknar uppehållstillstånd och är utländska medborgare.
– Det rör sig om fem till sex liknande händelser på kort tid i Europa, men även i Kanada har det skett liknande upplopp, säger han till Bulletin.
350 identifierade
Bara under upploppet på Järvafältet i norra Stockholm har uppemot 350 personer identifierats, enligt en källa till Bulletin. Hur många som kommer att ställas in för rätta är ännu oklart, hittills har två personer häktats efter de våldsamma upploppen, enligt Mitti. Fler kan komma att bli misstänkta för brott, enligt polisen.
– Hur många som är identifierade hör inte ihop med hur många vi kan misstänka för brott. Det är många personer som är identifierade av skäl som inte bottnar i rättegångsbalkens regler utan att man har åberopat andra regelverk som polislagen och utlänningslagen, säger Tord Rosberg till Bulletin.
Tord Rosberg har ett gediget arbete framför sig med att handlägga och utreda alla händelser som utspelade sig på Järvafältet. Han uppger att i vissa fall kan man se att brott begåtts då det utspelar sig på film, däremot kan det vara svårt att fastställa vem personen är som begår handlingen.
– Det behöver inte betyda att de är misstänkta bara för att de är identifierade. Det är ett långt händelseförlopp och många personer som rört sig över ett stort område. Det är oerhört många inblandade och många är inte hemmahörande i Sverige, säger han.
Hänt tidigare i Tyskland
Kravallerna i Tyskland under helgen är inte det första eventet som spårat ur. En liknande incident inträffade i juli i staden Giessen i det tyska förbundslandet Hessen, vilket Aftonbladet rapporterat om. Våldsamma kravaller bröt ut under en eritreansk musikfestival – även där var organisatörerna knutna till regimen i Eritrea.
Även i Israel har eritrianska kravaller skett med tusentals inblandade.
Efter upploppen i Tel Aviv har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gått ut med att han vill deportera alla eritreaner som var involverade i bråken i början på september.
fakta
Eritrianska kravaller under 2023
- 8 juli – Upplopp i samband med eritriansk kulturfestival i staden Giessen i Tyskland
- 3 augusti – Upplopp i samband med eritriansk kulturfestival i Järva i Sverige
- 5 augusti – Upplopp i samband med eritriansk festival i Toronto i Kanada
- 2 september – Upplopp i samband med eritriansk firande i Bergen i Norge
- 2 september – Upplopp mellan regimvänliga och regimkritiker i Tel Aviv i Israel
- 9 september – Upplopp i samband med eritriansk fest i Köpenhamn i Danmark
- 18 september – Upplopp i samband med eritriansk kulturfestival i Stuttgart i Tyskland