Facebook noscript imageEtiskt dilemma inför nytt lagförslag om organdonation
Nyheter
Etiskt dilemma inför nytt lagförslag om organdonation
Lagförändring om organdonation. Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Lagförändring om organdonation. Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

En potentiell lagförändring kan leda till att människor hålls vid liv för att organen ska bevaras inför en eventuell organdonation. Förändringen både hyllas och kritiseras av läkare.

Förra tisdagen föreslog socialutskottet att riksdagen skulle godkänna förslagen om lagändring gällande organdonation. Lagförändringen behandlar bland annat att döende människor kan hållas vid liv enbart för att dennes organ ska kunna användas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under dagen behandlar riksdagen förslaget och på torsdagen kommer besked ges gällande utfallet.

Syftet med förslaget om lagförändring ska vara att öka tillgången till organ genom så kallad organbevarande behandling

Etiskt dilemma

Flera läkare har däremot ifrågasatt om lagförslaget är etiskt försvarbart. De organbevarande insatserna, exempelvis intubering eller respiratorvård enbart för att bevara organen, ska ske samtidigt som patientens donationsvilja utreds. En framflyttning av dödsögonblicket sker därför oavsett om patienten godkänt att organen ska doneras.

– Om patienten intuberas och påbörjar respiratorvård utan att man har tillfrågat de närstående så tror jag att de kan tycka att det här är olustigt, och det kan finnas en risk att viljan att skapa fler donatorer – att kunna hjälpa fler patienter – att det går fel, säger Nils Ståhl, donationsansvarig läkare på Skånes universitetssjukhus, till radion.

Andra donationsansvariga läkare välkomnar dock förändringen, speciellt när anhöriga uttrycker att det är patientens tydliga vilja att donera.

– När det finns tydliga tecken på samtycke från den döende människan som är bortom räddning så tycker jag att det är bra att den möjligheten finns, säger Andreas Hvarfner, intensivvårdsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Ekot.

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu