Facebook noscript imageEU:s beroende av rysk naturgas, olja och kol – ett hot
Ekonomi
EU:s beroende av rysk naturgas, olja och kol – ett hot
EU-kommissionären för energifrågor Kadri Simson (infälld). Foto: Michael Sohn/AP/TT och Jonas Ekströmer/TT
EU-kommissionären för energifrågor Kadri Simson (infälld). Foto: Michael Sohn/AP/TT och Jonas Ekströmer/TT

EU måste snarast diversifiera sin energiförsörjning från Ryssland. På sikt siktar EU-länderna därför att strypa gasimporten från Ryssland, säger EU-kommissionären för energifrågor Kadri Simson.

I nuläget importerar EU runt 40 procent av sin naturgas, 27 procent av råoljan och 46 procent av kolet från Ryssland.

– Vårt beroende av ryska fossila bränslen är en fara [för EU]. Vi har presenterat en trepunktsplan för att minska vårt beroende: diversifierade energileverantörer, investeringar i förnybara energikällor och ökad energieffektivitet, EU-kommissionären för energifrågor Kadri Simson vid en pressträff.

EU-kommissionen kommer däremot att fortsatt klassa naturgas som klimatmässigt hållbart.

– Naturgasen kommer att fortsätta att spela en roll under energiomställningen. Ja, vi är starkt beroende av Ryssland, men vi har också andra pålitliga leverantörer, understryker Simson.

Läs även: Slutförslag klart: Kärnkraft och gas hållbara

EU-kommissionen har kontaktat sina internationella partner runt om i världen till följd av invasionen av Ukraina. Enligt Simson kan runt 50 miljarder kubikmeter gas årligen ersättas av flytande naturgas, LNG, från USA och Qatar, samt gas levererat från rörledningar som härstammar från Norge, Algeriet och Azerbajdzjan.

– Vi kommer delvis att kunna täcka vår förbrukning av naturgas [med deras leveranser]. De behöver nu naturligtvis förutsägbarhet på marknaden för att kunna genomföra de nödvändiga investeringarna, säger Simson.

LNG terminaler står redo i vissa EU länder

Tyskland, Belgien, Italien, Rumänien, Polen och Grekland är bland de länder som investerat i LNG terminaler, som är i drift.

– De har redan de nödvändiga LNG nätverken och hamnarna i drift, så gasen kan skeppas dit. Det är svårare för inlandsstater, även om EU:s naturgasnät byggts ut och omvända flöden av naturgas till viss mån kan hjälpa dem, säger Simson.

Det kommer inte att bli lika lätt för Ryssland att snabbt finna andra marknader som köper upp sin naturgas, än råoljan som kan transporteras med oljetankar och omdirigeras, enligt Simson.

Läs även: USA stoppar rysk olja, gas och energi – men Tyskland fortsätter köpa Putins gas

Dorothée Enskog