Enligt två statsvetare, Marja Lemne och Stig-Björn Ljunggren, kommer justitieminister Morgan Johansson (S) antingen avgå eller entledigas av statsminister Magdalena Andersson innan tisdagens misstroendeomröstning.
– Det är någon som får packa lådorna, och det blir nog Morgan som det ser ut nu, säger Stig-Björn Ljunggren till SvD.
Under söndagens partiledardebatt gav Ebba Busch (KD) Magdalena Andersson (S) chansen att rädda ansiktet inför misstroendeomröstningen av Morgan Johansson som är schemalagd till klockan 12 på tisdagen. Busch meddelade Andersson att om Johansson avgår eller entledigas från posten som justitieminister, kommer det inte att bli några fler misstroendeomröstningar före valet 11 september. Nu tror statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Marja Lemne att så blir fallet, skriver SvD.
– Det är någon som får packa lådorna, och det blir nog Morgan som det ser ut nu. Det som hände där var att Magdalena Andersson tog chansen att vika av. Det här var ett ”chicken race”, säger Ljunggren till tidningen.
Hon kommer alltså att låta Morgan Johansson gå?
– Jag uppfattar det hon sa som att hon kommer att göra det. I utbyte får hon en borgfred fram till valet.
Ska fundera på erbjudandet
Under debatten sa Andersson att hon skulle ta en funderare över erbjudandet från Busch, något som förvånar Lemne.
– Jag blev väldigt överraskad av hur det bemöttes av statsministern, för hon öppnade ju faktiskt upp, säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola till SvD.
Det är i så fall inte första gången en minister avgår eller entledigas från sitt uppdrag. Senast det skedde var när Anders Ygeman ”offrades” av Stefan Löfven i skandalen kring Transportstyrelsen.
Andersson satte sig själv och regeringen i en svår sits när hon sa att hon skulle avgå om Morgan Johansson fälls i misstroendeomröstningen. Nu har hon enligt Lemne fått ett frikort av oppositionen.
– Och att som Magdalena Andersson då ställa en kabinettsfråga var väldigt överraskande. Det här är kanske ett sätt att ta sig ur det, säger Marja Lemne.
Det har varit ett dött lopp om det ska bli en omröstning eller om Johansson avgår/entledigas före tisdagen.
– Men efter söndagen lutar det väl åt det första. Jag tycker inte man ska överdriva det här med regeringskris. Då man har så svagt stöd i riksdagen är det ju snudd på att vi har en övergångsregering redan som det är, säger Lemne.
Läs även: Statsministern ska fundera på att ”släppa” Johansson
Ta bort makten från vilden
Inför morgondagens misstroendeomröstning är sifforna 174 ledamöter för och 174 ledamöter emot ett misstroende mot Morgan Johansson. Utslagsrösten ligger på Amineh Kakabaveh, den politiska vilden som nu ser sin chans att påverka regeringen i Natofrågan och Turkiets motsättning i frågan. Kakabaveh har varit otydlig i frågan om hur hon kommer att rösta.
”Bollen ligger hos dem. Det gäller att S står upp för överenskommelsen. De ska inte få vika sig för Erdogan och Turkiet. Går de så långt att de vill offra sin minister för Erdogan, då har något blivit fundamentalt fel med vår demokrati när främmande makter har fått inflyttande. Det är regeringens ansvar”, skriver Amineh Kakabaveh till SvD.
Nu kan Magdalena Andersson rädda ansiktet på två fronter samtidigt, om hon låter Johansson gå slipper hon riskera att avgå själv och samtidigt får inte Kakabaveh makten att dra in Sveriges Natoansökan i Johansson-gate.
– Det som händer här är att man kan argumentera för att det inte ska avara en kurdisk separatist som avgör svensk politik. Det talar för att man gör en deal, säger Stig-Björn Ljunggren.
– Man ska väl säga att Buschs utspel faktiskt räddar regeringen från att låta Kakabaveh fälla avgörandet, säger Marja Lemne.
Bulletin har sökt Morgan Johansson för en kommentar.
Läs även: Kommentar: Partiledardebatten – Pehrson och Busch vinnare