Facebook noscript imageNära 40 000 olagliga försök att ta sig in i Polen under 2021
Nyheter
Nära 40 000 olagliga försök att ta sig in i Polen under 2021
Foto: Nikolay Petrov/AP/Polska gränspolisen
Foto: Nikolay Petrov/AP/Polska gränspolisen

Under hela hösten har tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika med våld försökt ta sig in i Polen från Belarus. Nu har polska gränspolisen presenterat siffror för hur många olagliga försök att ta sig in i landet som gjordes under 2021. Rapporter om migranter som börjat återvända hem har också börjat dyka upp.

Under hösten briserade migrantkrisen vid den polsk-belarusiska gränsen. Tusentals migranter, framför allt män, har gjort upprepade försök att med våld ta sig in i Polen. Bilder på migranter utrustade med bultsaxar och andra verktyg har kablats ut över världen. Sedan en tid har de flesta försöken att ta sig över gränsen skett nattetid.

På julafton presenterade den polska gränspolisen, Straż Graniczna, statistik över hur många försök att olagligt ta sig in i Polen som registrerats.

39 500 försök – eller 110 försök per dygn – hade ditintills upptäckts för hela året. Från den 24 december har ytterligare drygt 250 olagliga försök att ta sig in i Polen registrerats.

Den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko skapade krisen genom att öppna flyglinjer från olika städer i Mellanöstern till den belarusiska huvudstaden Minsk. Från Minsk har migranter, bland annat kurder i Irak och Syrien, bussats till gränsen mot Polen och uppmanats att ta sig över.

”Hybridkrigföring”

EU, Polen och flera andra instanser har kallat Belarus agerande för en form av hybridkrigföring, där man använder migranterna som ett vapen för att försöka destabilisera Polen och EU.

Den polska sidan av gränsen har förstärkts med polska styrkor, och även brittiska och tjeckiska ingenjörsförband har anslutit för att hjälpa till med att förstärka gränsbarriären.

Lukasjenkos motiv är enligt forskaren Ryhor Nizhnikau vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors att vara den ryske presidenten Vladimir Putin till lags.

Polen stiftade under hösten en ny lag som möjliggjorde pushbacks, att köra tillbaka migranter över gränsen utan att låta dem få sin asylrätt prövad.

De migranter som inte körs tillbaka direkt kan placeras i något av de sex stängda migrantförvar som Polen har. För närvarande är enligt polska myndigheter ungefär 1 750 migranter placerade där.

Krav på att Polen ska pröva migranternas asylrätt

Polen har fått stöd – bland annat av Natoallierade och EU-länder. Men från olika håll har det också förts fram kritik och krav på att Polen ska pröva migranternas asylrätt.

Polen måste släppa in migranterna och pröva deras asylansökan. Det är vad lagen säger. EU måste säga det i klartext”, skrev Alexander Voronov, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, i början av november.

Det har också börjat komma rapporter om migranter som återvänder hem efter fruktlösa försök att ta sig in i Polen och EU.

Action group for Palestinians of Syria uppger att tio palestinier återvänt till UNRWA:s migrantläger för palestinier i Aleppo, Syrien.

Läs även: Gudmundson: Sverige borde stå upp för Polen

Pelle Zackrisson