Facebook noscript imageFängelsedramat: Gisslantagare misstänks för människorov
Nyheter
Fängelsedramat: Gisslantagare misstänks för människorov
Insatsstyrkan gör sig redo vid gårdagens gisslandrama i Eskilstuna. Foto: Per Karlsson/TT
Insatsstyrkan gör sig redo vid gårdagens gisslandrama i Eskilstuna. Foto: Per Karlsson/TT

De två kriminalvårdare som under flera timmar i går hölls gisslan av två intagna på Hällbyfängelset mår under omständigheterna bra, enligt Kriminalvården. De två morddömda gisslantagarna misstänks för människorov och fördes på kvällen till polishuset i Eskilstuna.

De två gisslantagarna trängde sig in i ett vaktrum vid 12.20 på onsdagen, hotade de två vårdarna med något vasst vapen och täckte över övervakningskamerorna.

Gisslan var en man och en kvinna, bägge i 25- till 30-årsåldern.

Förhandlingar fördes med gisslantagarna och vid 19-tiden släpptes mannen i utbyte mot 20 pizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

– Vad jag förstår var det ganska odramatiskt, men det tog en stund att komma överens om hur det skulle gå till. De släppte den andra gisslan innan de gav upp helt, sade Kriminalvårdens stabschef Jörgen From Nordin till TT på onsdagskvällen.

”Ansträngd situation”

De två sedan tidigare morddömda intagna på Hällbyfängelset greps och fördes iväg från fängelset till polishuset i Eskilstuna. Polisen betecknar det hela som två fall av människorov.

– Parallellt med polisutredningen ska Kriminalvården göra en intern utredning, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör vid Kriminalvården, till Ekot.

Mannen och kvinnan som togs till fånga mår under omständigheterna bra. Deras anhöriga hölls informerade om skeendet medan det pågick.

– Det är klart att det är en ansträngd situation, men de har inte tagit någon fysisk skada och blivit relativt väl behandlade, sade Jörgen From Nordin, och tillade att de omhändertas och får krisstöd.

Inte agerat felaktigt

Den ena av vårdarna är en erfaren och utbildad kriminalvårdare, medan den andra är vikarie. När en stor och växande del av myndighetens vårdare är visstidsanställda och outbildade har det satts i system att dessa går sida vid sida med en mer erfaren kollega.

Det finns hittills inget som tyder på att gisslandramat kunnat ske på grund av bemanningsproblematik eller överbeläggning, enligt Jörgen From Nordin.

– Och det finns inget som tyder på att någon av vårdarna har agerat felaktigt.

Läs även: Kebabpizza och helikopter
Läs även: Gisslandramat över i Hällbyfängelset
Läs även: Kriminalvården bygger nya fängelser

TT Nyheter

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!