Facebook noscript imageGisslandramat över i Hällbyfängelset – de två morddömda gisslantagarna gripna
Nyheter
Gisslandramat över i Hällbyfängelset – de två morddömda gisslantagarna gripna
En polishelikopter på plats i samband med gisslandramat på Hällbyfängelset. Christine Olsson/TT
En polishelikopter på plats i samband med gisslandramat på Hällbyfängelset. Christine Olsson/TT

De dömda mördarna Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, tog två kriminalvårdare som gisslan och barrikaderade sig på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Efter en stor insats, långa förhandlingar och en pizzaleverans har bägge släppts och gisslantagarna gripits.

Klockan 12.20 på onsdagen barrikaderade sig två morddömda fångar, Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, i ett vaktutrymme på ett av högsäkerhetsfängelsets avdelningar. De hade beväpnade med stickvapen tagit två kriminalvårdare som gisslan och täckt över övervakningskamerorna.

Polis, insatsstyrka och vårdpersonal skyndade till platsen i en stor insats, där förhandlare från både Kriminalvården och polisen försökte förmå gisslantagarna att släppa de två personerna fria.

Vid 19-tiden släpptes den ena kriminalvårdaren, i utbyte mot 20 pizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelade polisen att även den andra personen har släppts.

”Får komma hem”

Den omedelbara faran är därmed över, enligt Kriminalvården. Båda de frisläppta personerna uppges må bra sett till omständigheterna.

”Vi är väldigt glada över det lyckliga slutet i den här situationen”, säger myndighetens stabschef Jörgen From Nordin i ett skriftligt uttalande.

– Glädjen med det här är ju att det gått bra och att ingen blivit skadad. Nu får de komma hem till sina familjer, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

De två gisslantagarna har gripits och förts iväg från fängelset till polishuset i Eskilstuna. Polisen betecknar det hela som två fall av människorov.

TT:s reporter på plats beskriver hur mängder av poliser har lämnat fängelset när det står klart att gisslandramat är överspelat.

Poliser hämtade pizza

Ett tidigt krav från gisslantagarnas sida var att det skulle skickas en helikopter till fängelset, enligt Aftonbladet. Under eftermiddagen framgick det att de också krävt att 20 stycken kebabpizzor skulle levereras och delas ut till fångarna på deras avdelning.

– De har just varit här och hämtat 20 kebabpizzor. Det var 3–4 poliser som kom hit, berättade en anställd på Hällby pizzeria för TT på telefon.

Kriminalvårdens säkerhetsansvarige Kenneth Holm sade i onsdagskvällens Aktuellt, när insatsen var nära sitt slut, att gisslantagarna hade ”begärt vissa saker i utbyte mot gisslan vilket slutade med att vi har delat ut pizza”.

Det har ännu inte berättats hur det gick till när den andra gisslan släpptes.

Familjer hölls underrättade

Anhöriga till de två tillfångatagna informerades om det inträffade under eftermiddagen. Den första gisslan som släpptes beskrivs av Kriminalvården som erfaren i sin yrkesroll.

När den omfattande insatsen drog igång spärrades vägar kring fängelseområdet av. TT:s reporter på plats berättade hur poliser stannade och kontrollerade bilister som passerade, medan ett mindre medieuppbåd samlades vid polisens avspärrningar.

Under eftermiddagen anlände maskerade poliser med förstärkningsvapen.

Högsta säkerhetsklass

Det är inte första gången som ett gisslandrama sker på fängelset. 2004 tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för ”svårmotiverade” en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig.

Den gången gav fångarna upp frivilligt efter sex timmars förhandlingar. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Hällbyfängelset har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för att hysa de mest riskfyllda fångarna.

Läs även: Kravet att släppa gisslan: Kebabpizza och helikopter

Läs även: Skogkär: Sveriges skadligaste parti

fakta

Fakta: Tre säkerhetsklasser

Svenska fängelser delas in i tre säkerhetsklasser:

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna fängelser med lägre säkerhetsnivå. Fängelser inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsfängelser medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3

Fängelserna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!