Facebook noscript imageFärre än hälften vaccinerade på Rosengård: ”Förtroendet finns inte”
Nyheter
Färre än hälften vaccinerade på Rosengård: ”Förtroendet finns inte”
Arkivbilder av Von Rosens väg i Malmöstadsdelen Rosengård, samt av statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Johan Nilsson/TT/Lars Schröder/TT.
Arkivbilder av Von Rosens väg i Malmöstadsdelen Rosengård, samt av statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Johan Nilsson/TT/Lars Schröder/TT.

I Malmöstadsdelen Rosengård har bara drygt fyra av tio invånare valt att vaccinera sig, jämfört med åtta av tio i Limhamn i västra Malmö.

– Grundförtroendet finns inte i dessa områden och då behöver de mer tid på sig för att fatta beslutet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Kvällsposten.

Även mellan skånska kommuner finns det tydliga skillnader i vaccinationsviljan. För någon vecka sedan var 57 procent fullvaccinerade i Malmö jämfört med 78 procent av dem som erbjudits vaccinet i grannkommunen Vellinge, enligt siffror som tidningen tagit fram.

Anders Tegnell tror att det krävs andra typer av insatser för att nå ut till invånarna i områden som Rosengård och hänvisar till liknande siffror i Stockholm och i andra länder. Han understryker att även om det finns grupper som är svårare att övertyga så finns det mer som kan göras.

Läs även: V enda partiet som säger nej till vaccinpass

– Det kan vara mer direkt kommunikation och via personer som de litar på. Hitta imamer och trovärdiga i områdena som hjälper till. Sedan behöver det vara enkelt att få vaccin i olika lokaler, man kan inte förvänta sig att de ska boka tid, säger han.

På vårdcentralen Kryddgården pågår ett projekt för att få fler Rosengårdsbor att vaccinera sig.

”Vi får inte ge upp”

Sett till hela befolkningen är 73 procent av danskarna fullvaccinerade jämfört med bara 58 procent av svenskarna, enligt siffror sammanställda av sajten Our World in Data.

Anders Tegnell vill inte säga att han är besviken på skillnaden mellan länderna.

Läs även: Lars Åberg: Att inte vaccinera sig är ett val man gör

– Det är inte rätt ord. Man får ha respekt för att de inte har samma trygghet i myndigheter, hälsa och sjukvård, säger han.

– Det går att nå längre och vi får inte ge upp. Det kräver bara andra typer av insatser.

Sören Billing