Facebook noscript imageFI öppnar en utredning mot EQT
Ekonomi
FI öppnar en utredning mot EQT
EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansinspektionen har beslutat att öppna en utredning mot riskkapitalbolaget EQT för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen, Mar, i samband med ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation. Finansinspektionens hantering av ärendet går därmed in i en ny fas.

Finansinspektionen skriver i ett pressmeddelande att den 14 september begärde de att riskkapitalbolagget EQT skulle inkomma med en förklaring av vilka omständigheter som legat till grund för ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation som bolaget anmälde till FI den 7 september. Detta i samband med förändringar av bolagets inlåsningsavtal. EQT har därefter lämnat ett svar till Finansinspektionen. Efter en inledande analys av bolagets svar har FI fattat beslut om att utreda om EQT överträtt artikel 17 och artikel 18 i Mar.

Finansinspektionen avböjer att kommentera och hänvisar till pressmeddelandena.

Dialog med Fi

Från EQT:s håll har man svarat att man ”gör bedömningen att informationsgivningen är korrekt och har inhämtat extern rådgivning i frågorna. EQT förser Finansinspektionen med underlag och ser fram emot en fortsatt positiv och konstruktiv dialog med Finansinspektionen.”

Bulletin har tidigare kommenterat den nyhet som kom tisdagskvällen den 7 september om att 60 partner i riskkapitalbolaget EQT ändrat sitt inlåsningsavtal. Därmed hade de, ett år tidigare än aviserat, sålt sina aktier till ett värde motsvarande 23,3 miljarder kronor. Bulletin påminde om ordspråket ”bättre en fågel i handen än tio i skogen”, vilket skulle ha kunnat inspirera ägarnas agerande.

EQT:s kurs är kl 11.30 på fredagsförmiddagen 361 kronor nu under den rabatterade prisnivån på vilken EQT partner sålde: 373 kronor. EQT sålde aktierna utan att marknaden visste om att lockup-avtalet hade brutits. De institutioner som köpte på kurs 373 kronor kan inte vara glada om kursen skulle gå ner avsevärt.

Partnernas agerande har kritiserats från flera håll. Senaste anmärkte pensionsjätten Skandia på EQT-topparnas aktieförsäljningar och hävningen av deras inlåsningsavtal.

”Möjligheten till en ensidig förändring av ett sådant avtal är ett systematiskt trovärdighetsproblem för marknaden”, uppgav pensionsbolaget för Dagens industri.

Mar gäller

Finansinspektionen undersöker om EQT följt Marknadsmissbruksförordningens, Mar, artikel 17 och artikel 18.

Artikel 17 avser offentliggörande av insiderinformation. Huvudregeln är att insiderinformation ska offentliggöras så snart som möjligt. I undantagsfall och under vissa förutsättningar kan dock noterade bolag fatta ett beslut om att skjuta upp ett sådant offentliggörande, till exempel om ett omedelbart offentliggörande skulle skada legitima intressen för bolaget. Men då får inte ett uppskjutet offentliggörande vilseleda allmänheten och bolaget måste kunna säkerställa att informationen förblir konfidentiell.

Bolaget ska noggrant dokumentera och motivera sitt beslut och underrätta Finansinspektionen om att den offentliggjorda informationen varit föremål för ett uppskjutet offentliggörande.

EQT inkom den 7 september till Finansinspektionen med en anmälan där de dokumenterade och motiverade sitt beslut. Finansinspektionen kan med stöd av lagen om kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning begära att bolaget inkommer med en redogörelse kring vilka omständigheter som legat till grund för det uppskjutna offentliggörandet.

Insiderregler

Den 14 september begärde Finansinspektionen att EQT skulle inkomma med en sådan förklaring till myndigheten. FI kommer att analysera bolagets svar och ta ställning till om det finns skäl till vidare åtgärder.

Artikel 18 avser insiderförteckningar. Det vill säga att emittenter på en reglerad marknad fortlöpande ska föra en förteckning över personer som har tillgång till insiderinformation. Det handlar om upprättande och uppdatering av insiderförteckningar. Syftet är bland annat att underlätta utredningar om otillåten insiderhandel, dels att motverka att personer med insiderinformation utnyttjar den för egen eller annans vinning.

Conni Jonsson, tidigare vd för EQT, är styrelseordförande för EQT:s styrelse. Vice ordförande är Marcus Wallenberg. Övriga ledamöter är Margo Cook, Edith Cooper, Investors vd Johan Forssell, Nicola Kimm, Diony Lebot och Gordon Orr.

Läs även: EQT:s försäljning: Bättre en fågel i handen

Margaret von Platen