Skatten på löner och pensioner kommer att sänkas med 2 820 kronor i snitt per person nästa år. Även skatteklyftan på den så kallade ”funkisskatten” tas bort, meddelade finansministern.
Skattelättnader som berör runt 7,5 miljoner personer med fokus på låg- och medelinkomsttagare kommer att träda i kraft den 1 januari 2022, tillkännagav finansminister Magdalena Andersson vid en digital pressträff i dag onsdag. Skattesänkningarna kommer att gälla lika för lön, pension och socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning.
Små skattesänkningar
Ett förvärvsarbetande par med en kombinerad årsinkomst på runt 735 000 kronor kommer att få ut 3 432 kronor mer per år, enligt ett exempel som biträdande finansminister Åsa Lindhagen återgav. Det motsvarar mindre än 0.5 procent av deras bruttolön.
En pensionär med en årlig pension på 240 000 kronor kommer att få 1 668 kronor extra i plånboken i och med de aviserade reformerna, sade Lindhagen. Denna summa är mindre än 1 procent av bruttopensionen.
Skatteklyftan på ”funkis” skatten försvinner
Skatten för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning, den så kallade funkisskatten kommer att sänkas för att få bort den befintliga skatteklyftan mellan denna ersättning och lön. I dagsläget betalar dessa personer i snitt 12 000 kronor mer per år än de med vanliga jobb.
– En skattelättnad för avgiften till a-kassan som i snitt ligger på 438 kronor per person och år är planerad från och med den 1 juli 2022.
Injektion på tio miljarder kronor i den svenska ekonomin
Skattereformen beräknas ge en injektion på omkring 10,5 miljarder kronor i den svenska ekonomin nästa år.
– Det borde stimulera efterfrågan i ekonomin i allmänhet, sade Anderson.
Andersson vill inte kommentera om ytterligare skattesänkningar kommer att offtenliggöras under de kommande veckorna.
– Helheten av budgeten kommer att vara känd den 20 september.
Förra veckan meddelade finansministern att det totala budgetutrymmet för reformer i nästa års statsbudget ligger på hela 74 miljarder kronor.
Ekonomin tillbaka på prepandemisk nivå
Andersson upprepade att den svenska ekonomin är tillbaka på för-kris-nivå, trots att pandemin fortfarande pågår.
Nästa års tillväxttakt bedöms som ”bra” även om det råder stor osäkerhet.
– Det är därför viktigt att inte fasa ut stödåtgärder och stimulanser för tidigt, sade Andersson.
Läs även: Northvolt och Volvos nya bolag: Svenska kommuner tävlar om tusentals jobb