Facebook noscript imageFinanspolitiska rådet om pensioner: Fler måste i arbete och arbeta längre
Ekonomi
Finanspolitiska rådet om pensioner: Fler måste i arbete och arbeta längre
Fler måste i arbete och jobba högre upp i åldrarna. Foto: Amir Nabizadeh/TT
Fler måste i arbete och jobba högre upp i åldrarna. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Arbetslivet bör förlängas, enligt Finanspolitiska rådet: ”Åtgärder som bidrar till fler i arbete och till ett längre arbetsliv är i grunden bra.”

Det är den totala sysselsättningen i landet som avgör pensionernas storlek. Ju fler som bidrar till pensionssystemet desto högre pensioner.

”Sysselsättningen är avgörande för både de individuella pensionernas utveckling och för statens finanser på sikt. [... ] införandet av den s.k. riktåldern för pensionsuttag, väntas öka uttagsåldern,” enligt Finanspolitiska rådets studie Pensionssystemet och pensionärernas inkomster.

I dag kan man som tidigast börja ta ut sin allmänna pension från och med den månad man fyller 62 år, men det kommer antagligen att höjas till 63 år nästa år. Riktåldern för pensionering förblir 65 år, men kommer sannolikt att successivt höjas till 70 år.

”Mer kan och bör göras för att påverka normerna kring pensionsåldern, motverka s.k. ålderism och anpassa arbetslivet”, tillägger rådet.

Finanspolitiska rådet är en myndighet som består av sex ledamöter och vars uppgift är att utföra oberoende granskningar av regeringens finanspolitik.

Läs även: Pensionsåldern höjs med nytt förslag

Pensionärernas ekonomi bättre än någonsin

Överlag har pensionärernas ekonomi aldrig varit bättre än i dag.

”Nyblivna pensionärer har en disponibel inkomst som i genomsnitt uppgår till ca 90 procent eller mer av den disponibla inkomsten de hade före pensionering […] För grupper med låg intjänad pension finns ett grundskydd som är generösare än motsvarande skydd för den yrkesaktiva befolkningen”, enligt Finanspolitiska rådets studie Pensionssystemet och pensionärernas inkomster.

Men vissa grupper har det fortfarande tufft. För att undvika att lågutbildade och utrikesfödda får ut låga pensioner måste sysselsättningsgraden bland dem öka, understryker myndigheten.

Det föreslagna garantitillägget till denna grupp som lagts fram av regeringen sågas av rådet, då det frångår från livsinkomstprincipen i pensionssystemet samt principen att pensionerna finansieras via avgifter och inte bidrag. Även Pensionsmyndigheten är kritisk till regeringens förslag.

”Det gör systemet svårare att förstå och riskerar att erodera den politiska enigheten i pensionsfrågan”, varnar det Finanspolitiska rådet.

Läs även: Socialdemokraternas garantitillägg – ”en kostnadsexplosion”

Dorothée Enskog