Facebook noscript imageFinland fattar beslut om Nato-ansökan den 14 maj
Nyheter
Finland fattar beslut om Nato-ansökan den 14 maj
Finland och Sverige närmar sig ett Nato-medlemskap. Foto: Czarek Sokolowski
Finland och Sverige närmar sig ett Nato-medlemskap. Foto: Czarek Sokolowski

De finska Socialdemokraterna ger besked om en eventuell Nato-ansökan den 14 maj. Det uppger partisekreteraren Antton Rönnholm till tidningen Demokraatti. Ett Nato-beslut i Sverige kommer att fattas av Socialdemokraternas partistyrelse senast 24 maj.

Både Finland och Sverige rör sig allt närmare ett medlemskap i Nato. Båda länderna är överens om att skicka in Nato-ansökningar samtidigt. Det uppger den finska tidningen Iltalehti.

Sveriges regering har bett Finland att samordna ansökningsförfarandet, och enligt tidningen kommer det att ske i början på vecka 20.

Det sammanfaller med att Finlands president Sauli Niinistö planerar ett statsbesök i Sverige den 17–18 maj på inbjudan av H.M. Konungen.

Säkerhetspolitisk dialog i Sverige

Socialdemokraterna i Sverige för just nu en säkerhetspolitisk dialog om ett Nato-medlemskap. Samtliga medlemmar och förtroendevalda bjöds in i början på april för att diskutera ett eventuellt medlemskap i försvarsalliansen.

Under tisdagen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att partiet lutar åt ett ja till Nato-medlemskap, rapporterar Ekot.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare yttrat skepsis mot ett medlemskap i Nato och senast i november sa han till SVT ”att så länge han sitter kvar som försvarsminister kommer Sverige aldrig att söka Nato-medlemskap”.

Sedan Ukrainakriget bröt ut har han dock ändrat uppfattning och vacklar nu i frågan och säger att ”Man ska aldrig säga aldrig” till SVT:s 30 min.

Kräver folkomröstning

Sven Hirdman, före detta svensk ambassadör i Ryssland, skriver i en debattartikel i DN att frågan om Nato-medlemskap kräver en folkomröstning då beslutet är avgörande för Sveriges framtida säkerhet.

– Vi skulle förlora vår självständiga, säkerhetspolitiska identitet, knytas närmare USA och höja spänningsnivån gentemot Ryssland. Detta kräver starkt stöd i opinionen, något som nödvändiggör en folkomröstning.

Läs även: DEBATT: Sverige måste gå med i Nato nu

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu