Facebook noscript imageFinska staten säljer halva sitt innehav i SSAB
Ekonomi
Finska staten säljer halva sitt innehav i SSAB
SSAB Hybrit:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Foto: Henrik Montgomery/TT
SSAB Hybrit:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Foto: Henrik Montgomery/TT

När ståljätten SSAB kom med ett kanonresultat passade finska staten, tredje största ägare i SSAB kapitalmässigt, på att sälja cirka hälften av sina nästan 130 miljoner aktier i bolaget, vilket motsvarar drygt sex procent av aktiestocken. Störst ägare i SSAB är LKAB, följt av Industrivärden. En tänkbar köpare skulle kunna vara statliga gruvjätten LKAB med en jättekassa och som har strategiska skäl att förvärva bolaget, inte minst på grund av det gemensamma projektet Hybrit.  

Finska statens bolag Solidium offentliggjorde idag att de erbjuder 65 miljoner B-aktier i SSAB till försäljning och att försäljningen sker omedelbart till nordiska och internationella institutionella placerare genom ett accelererat auktionsförfarande. Solidium äger för närvarande cirka 130 miljoner aktier i SSAB, cirka 2,6 procent av kapitalet och cirka 9,8 procent av rösterna. Bankerna Nordea och Paribas håller i auktionsförfarandet. Vem som blir köpare till aktierna avslöjas under tisdagen. 

Solidium kommer att använda likviden från aktieförsäljningen till att finansiera nyligen genomförda och kommande aktieplaceringar samt till bolagets allmänna finansieringsbehov.

Läs även: Fullt sysselsatt med att göra ingenting

Solidium ägs i sin helhet av finländska staten och är minoritetsägare i bland andra Elisa, Kemira, Konecrances Metso Outotec, Nokia, Nokia Renkaat, Outokumpu, Sampo och ytterligare ett antal börsbolag. Sammanlagt uppgår placeringsförmögenheten till 9,5 miljarder euro. 

En mycket stor del av SSAB:s produktionsanläggningar ligger i Finland, bland annat i Brahestad och Tavastehus. Övriga produktionsanläggningar finns också i Kankaanpää. Rör tillverkas i Tavastehus, Lappvik, Oulais, Pulkkila och Toijala. 

SSAB presenterade nyligen ett mycket bra resultat för första kvartalet 2021. Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 2 860 för första kvartalet i år mot 1 286 miljoner kronor motsvarande period förra året. Rörelseresultatet ökade till 1993 miljoner kronor första kvartalet i år från 343 miljoner kronor första kvartalet förra året. Rörelsemarginalen ökade till 18 procent. Bland annat stor efterfrågan och stigande priser bidrog till att SSAB:s resultat i första kvartalet översteg marknadens förväntningar.  SSAB har gynnats av rekordleveranser av höghållfast stål och ökade volymer av vanligt varmvalsat stål i de olika områdena Europa och Americas. Det andra kvartalet förväntas, enligt vd Martin Lindqvist, också bli positivt. 

Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, som startades 2017. Det är en strävan att komma bort från kokskol som varit en viktig komponent i ståltillverkningen i över tusen år, men som också gjort stålindustrin till en av de sektorer som släpper ut mest koldioxid. 

Den statliga gruvjätten LKAB har under åren ökat sitt innehav i SSAB och LKAB äger idag 10,5 procent av kapitalet och av rösterna. LKAB hade kunnat vara en naturlig köpare, inte minst mot bakgrund av samarbetet med Hybrit. LKAB har 4,5 miljarder kronor i likvida medel och cirka 22 miljarder kronor i kortfristiga placeringar.

Denna stora kassa hade kunnat utnyttjas till att köpa 65 miljoner aktier i SSAB för närmare 3 miljarder kronor. Men när Bulletin når LKAB:s informationschef vet han inte ens om att aktierna i SSAB är till salu. 

SSAB:s B-aktie stod i 45,75 kronor vid börsstängningen på måndagen. 

Läs även: Riksrevisionen: Bristande kontroll av falska dokument vid anhöriginvandring

TEXT: Margaret von Platen

 

 

 

Margaret von Platen