Facebook noscript imageFinsk kärnkraft sänker svenska elpriser
Nyheter
Finsk kärnkraft sänker svenska elpriser
Kärnkraftverket Olkiluoto 3 stod i mars 2023 äntligen färdigt, 14 år försenat. Nu producerar det för fullt. Foto: Wikicommons.
Kärnkraftverket Olkiluoto 3 stod i mars 2023 äntligen färdigt, 14 år försenat. Nu producerar det för fullt. Foto: Wikicommons.

Nu sjunker elpriset rejält. Räkna med ett elpris, exklusive skatter och påslag, runt 50 öre i sommar. Finlands nya kärnreaktor spelar en viktig roll.

– Nya finländska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 påverkar mycket, säger Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen till TT.

– Det stärker kraftbalansen i nordöstra Norden, säger han och konstaterar att finländarna nu ofta har den billigaste elen i hela Norden.

Olkiluotos tredje reaktor (OL3) har varit i bruk endast i några månader, men har redan varit tvungen att minska på elproduktionen.

Orsaken är att elpriset sjunkit för lågt, förklarar Johanna Aho, kommunikationschef på Industrins Kraft TVO till Svenska Yle.

– Elproduktionen måste vara lönsam för kärnkraftverk och då priserna sjunker särskilt lågt kan vi råka ut för situationer där också vi begränsar produktionen, säger Aho.

Rekordlåga priser i södra Sverige

Hittills i maj (till och med 18 maj) ligger snittpriset på el mellan 45 öre i norr till 75 öre per kWh (kilowattimme) i södra Sverige, enligt elbörsen Nord Pool. Det är de lägsta priserna på länge.

I södra halvan av landet får man backa ett par år för att hitta lägre månadspriser – det pris som styr de flestas elräkning, det vill säga alla dem med rörligt avtal.

Och resten av året ser också hyfsat lovande ut, i nuläget i alla fall, enligt TT. Enligt elkontrakten som handlas för sommarmånaderna väntas priser på mellan 42 öre i Norrland till 67 öre längst i söder. Mot slutet av året väntas priset stiga något när det blir svalare igen men inte jättemycket, inte som förra vintern, upp mot strax under kronan för en kilowattimme i Sydsverige.

Men det finns förstås osäkerheter, bland annat hur varmt och torrt det blir i Europa. En het sommar drar upp elförbrukningen när många kör luftkonditioneringen för högtryck.

Dessutom påverkar det vattenkraften i Syd- och Mellaneuropa negativt, påpekar Björn Björnson. Underhåll av kärnkraften kan också bjuda på negativa överraskningar. Och inför vintern blir det avgörande hur gassituationen i Europa ser ut.

Ovanpå börspriserna tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.

Läs även: Storsatsning på ny kärnkraft i Frankrike

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu