Facebook noscript imageFinskt stålbolag satsar på kärnkraft
Ekonomi
Finskt stålbolag satsar på kärnkraft
Outokumpus fabriker i Torneå är världens mest integrerade produktionsanläggning för rostfritt stål. På samma fabriksområde finns en ferrokromfabrik och alla avdelningar inom stålproduktionen: ett stålsmältverk, ett varmvalsverk och ett kallvalsverk. Foto: Outokumpu
Outokumpus fabriker i Torneå är världens mest integrerade produktionsanläggning för rostfritt stål. På samma fabriksområde finns en ferrokromfabrik och alla avdelningar inom stålproduktionen: ett stålsmältverk, ett varmvalsverk och ett kallvalsverk. Foto: Outokumpu

Stålbolaget Outokumpu och energibolaget Fortum har tecknat det första samarbetsavtalet om att bygga SMR-reaktorer i Norden.

Finlands största användare av köpt el, ståljätten Outokumpu, ingår nu ett samarbetsavtal med energibolaget Fortum om att undersöka möjligheten att bygga en SMR, Småskalig modulär reaktor, i anslutning till Outokumpus stålverk i Torneå – några kilometer från den svenska gränsen, rapporterar Tidningen Näringsliv.

Initialt siktar de båda parterna på att identifiera affärsmodeller och tekniska lösningar. Eventuella investeringsbeslut kommer att fattas i ett senare skede, enligt Laurent Leveugle, chef för Fortums utvecklingsportfölj.

– Vi är inne i första fasen och kommer att diskutera sådant som affärsmodell och lokalisering. Vi hoppas kunna veta mer om hur vi ska gå vidare en bit in på 2024, säger han till Tidningen Näringsliv.

Outokumpus finanschef Pia Aaltonen-Forsell berättar att drivkrafterna är att säkra en koldioxidfri elförsörjning till företagets mycket elintensiva produktion.

– Vi konsumerar 3,3 TWh per år i vårt stålverk i Torneå. Det känns som en bra och pålitlig utgångspunkt att undersöka möjligheten att lokalisera en SMR nära vår största produktionsanläggning i Torneå.

”Nära liknande avtal i Sverige”

Anton Steen, chef för Fortum Sveriges samhällskontakter, konstaterar att Fortum är nära att presentera ett liknande samarbetsavtal i Sverige.

– Vi blir kontaktade av allt fler aktörer som inte kan köra flexibelt efter väderleken utan behöver en stabil och jämn leverans. För dem kan SMR vara ett konkurrenskraftigt alternativ, säger Anton Steen till Tidningen Näringsliv.

För ni samtal med liknande aktörer som Outokumpu i Sverige?
– Vi för aktiva samtal med flera liknande aktörer men inga som är publika ännu.

Läs även: Privatbilsförsäljningen faller kraftigt

Jonas Hållén

Reporter
mail: jonas.hallen@bulletin.nu

 

fakta

SMR-fakta

Grundtanken med en småskalig modulär reaktor (SMR) är att den till stor del ska kunna byggas i fabrik, genom serietillverkning, för att sedan transporteras till förläggningsplatsen. En hög grad av pre-fabricering och transporterbarhet medför att anläggningen måste vara mindre. Därför talar man om små modulära reaktorer.

Den elektriska effekten begränsas av storleken på reaktorn och väntas inte vara mer än 300 MW för de flesta koncepten, jämfört med en typisk stor reaktor som har en effekt mellan 1 000 MW och 1 600 MW. Men genom att placera flera SMR bredvid varandra i en så kallad park kan man få lika mycket el som från en stor reaktor.

SMR ska inte ses som mindre varianter av dagens kärnkraft. De innefattar nya innovativa tekniska lösningar för att möjliggöra småskalighet och tillverkning i fabrik.

SMR ska bli billigare och gå snabbare att bygga än dagens kärnkraftverk. Till exempel tar det minst 10 år att bygga traditionell kärnkraft. Förhoppningarna är att en SMR ska kunna byggas på 2–3 år när tillstånden är klara.

Flera företag utvecklar och bygger SMR-reaktorer. Till exempel GE Hitachi Nuclear Energy, Rolls Royce, Westinghouse och svenska Blykalla.

Utifrån dagens regelverk i Sverige finns det dock en rad hinder eller dämpande effekter som försvårar byggandet av små modulära reaktorer.

Källor: Tidningen Näringsliv/Energiföretagen