Facebook noscript imageFixa Malmös problem innan ni ordnar Kulturhuvudstads-jippo
Carolin Dahlman
Krönikörer
Fixa Malmös problem innan ni ordnar Kulturhuvudstads-jippo
Fixa Malmös problem innan ni ordnar Kulturhuvudstads-jippo

2029 vill Malmö bli Europas kulturhuvudstad, och det lär nog bli en dyr historia – som så ofta när det handlar om Malmö. Kommunen verkar besatt av att slösa på ”bling” trots sina många arbetslösa och bidragstagare.  

KRÖNIKA. Kommunstyrelsen har avsatt nära en miljon kronor för att utreda Malmös möjligheter att ansöka om att få bli Europas Kulturhuvudstad 2029. En projektledare kommer att anställas, men den personen får en tillsvidaretjänst, så tro inte att kostnaderna stannar på 950 000. 

Kulturkommunalrådet Frida Trollmyr (S) motiverade det hela med: ”Mitt i den här pandemin känns det jätteviktigt att vi har ett framtidsprojekt som är positivt och inger hopp och glädje. Där vi kan jobba tillsammans i staden, regionen, medborgarna, näringslivet och akademin. Jag tror vi behöver det”.

Så en miljon avsätts för att folk har lite tråkigt just nu? Hon verkar ha missat att det handlar om ett jippo som ska sätta fart först om 9 år? 

Trollmyr menade att Malmö har många utmaningar och att ”kulturen är en viktig del för den sociala hållbarheten”. Men vad sägs om att i stället få fler invånare i utbildning och jobb? 2019 betalade kommunen ut 1,1 miljarder i försörjningsstöd och siffran lär bli än högre 2020. Arbetslösheten är uppåt 16 procent jämfört med nära 9 procent nationellt. Kommer verkligen kostnaderna för ekonomiskt bistånd att radikalt minska via teater och fler konstinstallationer?

Tillåt mig tvivla.

Vad notan slutar på vet ingen, men satsningen i Umeå 2014 kostade 45,6 miljoner euro och Århus 2017 61,9 miljoner euro. I svenska kronor motsvarar det i dagsläget cirka 497 eller 675 miljoner. 

2015 slog en utvärdering från PwC visserligen fast att Umeå fått intäkter via sin satsning. Dock visade det sig att pengarna kommit bland annat från ”EU-bidrag, statligt ramanslag och statlig finansiering från kulturinstitutioner som exempelvis Svensk Film” – det vill säga skattepengar.

Malmö är dock en stad som gärna spenderar andras pengar, så politikerna kanske inte är så oroliga. 

  • 2018 rapporterades att sociala projekt inte kan gå back, utan staden gömmer undan underskotten i årsredovisningen.
  • 2011 byggde man ”babbelboxar” för 1,6 miljoner, men efter en vecka var en vandaliserad. Den lagades, men tekniken fungerade bara 25 procent av tiden.
  • För ett par år sen placerades gängkriminella i lyxlägenheter med städhjälp samt bjöds på resa till Sälen, vilket skulle få dem att sluta med knark och brottslighet. Men personerna fortsatte sin brottsliga bana, och nu har Konkurrensverket bedömt att verksamheten upphandlats in på ett olagligt sätt, så att Malmö kan få 10 miljoner i böter.
  • 2019 lät man medarbetare prova på att jobba utomhus och ”utmana inomhusnormen”, vilket kostade 1,2 miljoner i personella resurser.
  • I vintras la man en halv miljon att spela in ljud från staden och skapa en ”ljudidentitet”.
  • En granskning har visat att kommunen skulle kunna spara 1,4 miljarder per år om den lärde av andra.

Malmös kommunstyrelse kommer att ta beslut om man går vidare med ansökan om att bli kulturhuvudstad till hösten och tre år senare avgör en jury vem som vinner. Låt oss hoppas att väljarna protesterar så högt att inte än mer pengar slängs iväg. Jönköping hoppade klokt nog av tävlingen och Malmö borde göra detsamma. Med tanke på att kommunen fick 5,7 miljarder i utjämningsbidrag 2020 borde vi alla propsa på ett NEJ. Lägg resurserna på de sjuka, de gamla eller barnen i stället.

Förra året var bulgariska Plovdiv och italienska Matera kulturhuvudstäder. Räck upp en hand om du har koll på detta eller känner gemenskap med städerna! 

Men Malmö gillar som sagt detta politikens ”bling” – det vill säga icke kärnverksamhet. Nyligen öppnades Folkets park i Malmö sin 8 miljoner dyra ”Vinterdröm” med 600 konstsnötäckta julgranar och sju kilometer ljusslingor. 

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) förklarade: ”I dessa coronatider behöver vi något som lockar till fantasi”.

Ja, ibland önskade man att politikers vilja att slösa pengar också bara var just detta – en fantasi. Men så är det sällan tyvärr. 

TEXT: CAROLIN DAHLMAN
Krönikör på Bulletin
carolin@bulletin.nu

Detta är en krönika i Bulletins nyhetsdel. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Carolin Dahlman

Carolin Dahlman är högerliberal krönikör. Hon har studerat fil kand i statskunskap och sociologi samt journalistik för akademiker vid Uppsala universitet. Hon har arbetat som politisk opinionsjournalist sedan 1997, senast som politisk redaktör för Kristianstadsbladet i sju år. Hon har skrivit böcker och rapporter för Timbro samt krönikor och debattartiklar för ett stort antal medier.