FN:s råd för mänskliga rättigheter har genom åren fått mycket kritik. Flera icke-demokratiska länder tog plats i rådet vid årsskiftet. Sju av tio medlemmars demokratiskick har ifrågasatts, vilket minskar rådets trovärdighet.
FN:s råd för mänskliga rättigheter har existerat som FN-organ sedan 2006, då det ersatte den likaledes hårt och av samma skäl kritiserade FN-kommissionen för mänskliga rättigheter.
Rådet har kritiserats vid upprepade tillfällen för sina trovärdighetsproblem, då en stor del av medlemmarna är auktoritära stater som själva kränker de mänskliga rättigheterna.
Rådet består av 47 medlemmar som sitter i treårsperioder. Bland medlemsländerna finns Kuba, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Somalia, Uzbekistan med flera.
Ryssland var även tidigare medlem av i rådet, men uteslöts i april förra året, efter kriget i Ukraina.
7 av 10 medlemmar auktoritära länder
Freedom House är en organisation som mäter och rankar länder efter graden av politiska fri- och rättigheter som medborgarna åtnjuter. Enligt deras rankning är 70 procent av länderna som är med i rådet ofria i någon mening och 30 procent bedöms som helt ofria, rapporterar TT.
När länder som Kina och Kuba finns med i ett råd för mänskliga rättigheter får det som konsekvens att beslut och handlingar som organisationen står för ifrågasätts.
Inför årsskiftet har flera icke-demokratiska länder valts in till FN:s råd för mänskliga rättigheter. De nya länderna för detta år är bland andra Algeriet, Sudan, Kirgizistan och Vietnam.
Läs även: Ahmed: FN anklagar Sverige för rasism, men inte Saudiarabien?