Facebook noscript imageFölhammar: Äntligen är Almedalsveckan över
Krönikörer
Fölhammar: Äntligen är Almedalsveckan över
Publik i Almedalen under Magdalena Anderssons tal Foto: Christine Olsson/TT
Publik i Almedalen under Magdalena Anderssons tal Foto: Christine Olsson/TT

Almedalen är ett jättelikt slöseri med skattemedel. Så gott som var enda som var där var det på olika vis på statens bekostnad. Det är en utmärkt illustration av vad ”klägget” innebär.

Vi kan nu lägga alla dessa tal, utfrågningar och ”debatter” (det är när två personer befinner sig i samma studio och talar i mun eller förbi varandra) där de hör hemma - på skräphögen.

Jag frågar; finns det någon i ”klägget” som INTE direkt eller indirekt är finansierade av de svenska skattebetalarna?

Alla politiker, riks-, region- och kommunpolitiker får sina löner, utlägg och traktamenten direkt betalade av skattebetalarna. Alla medföljande tjänstemän likaså.

Alla fackliga representanter har sina egna skatteuttag i form av ”kontingent” eller avgift - ett annat ord för beskattning – från medlemmarna.

Journalisterna på SVT och SR är direkt skattefinansierade.

De journalister som arbetar på gammelmedierna, tidningarna DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen är indirekt skattefinansierade, eftersom deras arbetsgivare har presstöd (redaktionsstöd och distributionsstöd). För många tidningar är det själva grunden för deras existens.

Företagen då? Jo, de kan göra avdrag för kostnaderna för sina representanters närvaro från den skattskyldiga vinsten – alltså är dess representanter också indirekt skattesubventionerade.

Karl Marx ansåg för sådär ungefär 175 år sedan att det materiella intresset alltid är den i sista instansen avgörande faktorn. Och han skrev också att ”den ekonomiskt härskande klassens ideologi är också den härskande ideologin”. Efter att partistöden infördes på 60-talet, har partitopparna i alla partier nu fått betydligt ökad ekonomisk makt och har blivit den nya härskande klassen.

Partistöden ger partiledningarna makt och full kontroll över partierna. Partiledningarna avgör vem som skall kandidera och till vad. Se på Ebba Buschs val av Alice Teodorescu Måwe som partiets kandidat i EU-valet. Och om någon folkvald sätter sig upp mot partiledningen och dess närmsta koryféers ideologi, då straffas den folkvalde.

Exempelvis tyckte moderaten Ellen Juntti illa om den nya könsadministrativa lagen och röstade mot den. Nu har hon meddelat att hon “frånträder” sin utskottsplats. Det uttalandet har nog varit i säck innan det kom i påse, och frågan är väl närmast om partiledningen sätter henne på valbar plats 2026.

Klägget har nu kommit till fastlandet och karusellen saktar ner under två månader. Friden lägrar sig över landet och alla kopplar av. Nyhetessändningarna blir kortare, tidningarna tunnare. Panelerna gör uppehåll och poddarna och blir färre. Semestern är här.