Folkhälsomyndigheten oroade sig i mejl till MSB under förra vintern för påverkan från ”främmande makter” i samband med utbrottet av covid-19, något Samnytt avslöjat. Som exempel ger man ett Twitterinlägg av Samnytts reporter Mira Aksoy som delat en intervju med en kritiker till den svenska coronastrategin.
I en artikel den 26 januari 2020 intervjuade Mira Aksoy svenske Mickael som varit i kinesiska Wuhan, staden där coronaviruset tros ha haft sitt utbrott. Mickael riktar i artikeln kritik mot Sverige och menar att man inte tar corona på tillräckligt stort allvar.
– I Kina flyger man dit läkare från hela landet och lägger stora resurser på att förhindra spridningen av detta virus. Här säger man till mig att jag inte ens ska träffa nära och kära förrän om 14 dagar. Men i Sverige ska jag gå omkring som vanligt. Jag är inte rädd för att jag själv ska vara smittad – jag är bara fruktansvärt trött på alla lögner. Man har uppenbart inte full koll på hur detta virus fungerar. Det räcker med ett par smittade så kan jättemånga bli smittade, säger Mickael i artikeln.
Mira Aksoy ställer i artikeln också frågor till Folkhälsomyndigheten om den svenska strategin.
Två dagar senare, 28 januari, mejlade Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson till en tipsmejl hos Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.
I mejlet skriver Christer Janson att man sett en förhöjd aktivitet i sociala medier och kritik mot smittskyddsmyndigheter.
”På ett sätt jag aldrig sett tidigare”, skriver Janson och fortsätter lite längre ner:
”Det finns en förhöjd risk att främmande makt använder läget för att spä på oro via informationspåverkan. Tar tacksamt emot stöd.”
Janson skriver också: ”Det vi sett är bland annat”, och ger som exempel en person som skrivit ”tar Sverige viruset inte på allvar.”
Sedan länkar han till en tweet från Mira Aksoy:
Mejlkonversationen mellan Folkhälsomyndigheten och MSB avslöjades av Samnytt på måndagen.
Nu har Mira Aksoy anmält Folkhälsomyndighetens presschef till Justitieombudsmannen, JO.
Hon säger till Bulletin att hon blev chockad när hon fick reda på uppgifterna.
– Jag minns den intervjun särskilt väl eftersom jag är stolt över den, och därför visste jag att jag definitivt inte skrivit något fel i den. Både svensken som varit i Wuhan och Folkhälsomyndigheten hade fått ge sin bild av situationen, säger hon.
Mira Aksoy är mycket kritisk till Folkhälsomyndigheten och ifrågasätter att man utan konkreta grunder misstänkliggjort henne.
– Jag känner att jag, helt grundlöst, blivit misstänkliggjord som agent åt främmande makt för att jag har kritiserat myndighetens strategi med mina frågor till dem som publicerades i den omtalade artikeln. I mejlet från Folkhälsomyndigheten till MSB framgår att det inte finns några starkare belägg för saken än att Folkhälsomyndighetens presschef har en känsla. Det tycker jag känns väldigt obehagligt och orättvist.
– Vilka konsekvenser det får är i nuläget oklart. Kanske kan jag inte få gå in i riksdagshuset framöver? Kanske kan jag inte få ta en säkerhetsklassad tjänst i framtiden? Kanske hamnar jag i ett register?
Vad tycker du att Folkhälsomyndigheten borde göra nu?
– Folkhälsomyndigheten borde tillsätta en extern utredning kring detta. Det är inte okej att myndigheter har tjänstemän som åsiktsregistrerar och misstänkliggör svenska reportrar och medborgare.
Bulletin har sökt Folkhälsomyndigheten.