Facebook noscript imageFolklistans Ebbakupp: Falukorv vid anstalt
Politik
Folklistans Ebbakupp: Falukorv vid anstalt
Folklistan och falukorvarna. Foto: Oliver Dagnå/Bulletin
Folklistan och falukorvarna. Foto: Oliver Dagnå/Bulletin

Folklistan vill utnyttja EU-samarbetet för att skicka fångar till andra EU-länder och därigenom spara pengar. Poängen illustrerades vid en anstalt med hjälp av Ebba Busch tidigare använda rekvisita: Falukorven. – Vi tycker att det ska bli billigare för Sverige att vara med i EU, menar Jan Emanuel.

Det var på tisdagsförmiddagen som Folklistan skjutsade journalister från Humlegården i Stockholm med buss till en plats precis utanför Täbyanstalten norr om huvudstaden.

I regnruskigt väder mötte Jan Emanuel och Sara Skyttedal, toppkandidaterna inför EU-valet, upp pressuppbådet på platsen. Väl där presenterade man sin andra prioritering: att skicka kriminella till fängelse utomlands.

Läs även: Folklistans första förslag: Skrota asylrätten

– Vi föreslår att det ska upprättas ett nytt EU-direktiv för att kunna verkställa straff och skicka fångar till andra EU-länder, sade Sara Skyttedal till den samlade presskåren.

En sådan uppgörelse skulle enligt Skyttedal både vara till gagn för Sverige och andra EU-länder som också har en problematik med fulla fängelser.

– Kriminalvården i Sverige har sagt att man behöver ungefär tredubbla antalet platser i Sverige de kommande åren för att klara av att inhysa alla de fångar som vi förhoppningsvis får in när vi höjer straffen i Sverige. Men det här kommer att ta tid, kosta ganska mycket pengar och det finns redan befintlig kapacitet i de flesta EU-länder, sade hon.

Kuppen: Ebbas falukorv

För att illustrera sin poäng tog duon hjälp av en sedan tidigare beprövad rekvisita: Falukorven. Samma rekvisita använde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sig av i valrörelsen.

– Hon (Ebba Busch) exemplifierade med falukorven att det borde väl bli billigare att vara svensk. Vi tycker att det ska bli billigare för Sverige att vara med i EU, sade Jan Emanuel.

Ebba Busch med falukorven. Foto: Christine Olsson/TT

Med hjälp av en hel drös falukorvar visade Jan Emanuel hur mycket Sverige – enligt honom – har att tjäna på att skicka fångar till andra EU-länder. Framför sig hade han en skottkärra överfylld med falukorvar och en med bara två. Han började med att peka på den näst intill tomma skottkärran.

– Det här är kostnaden för en fängelseplats i Bulgarien. Det är 66 kronor.

Han pekade sedan på skottkärran som var överfull av falukorvar.

– Det här är den korv det kostar för en fängelseplats i ett dygn i Sverige.

Fångarna som skulle vara aktuella att skicka utomlands är enligt Folklistan de som har begått grova brott och inte de som bara sitter en kort tid inne.

– De som sitter av lång tid, för grova brott, ja, de vill vi helst då få att avtjäna straffen i till exempel Bulgarien, sade Jan Emanuel.

Utredning från Tidöpartierna

I december meddelade Tidöpartierna att man tillsätter en utredning om att hyra fängelseplatser i utlandet. En lägre dygnskostnad än vad som är fallet för en fängelseplats i Sverige idag prioriteras, enligt direktiven.

Läs även: Tidöpartiernas drag: Hyra fängelseplatser utomlands

I en enskild intervju med Bulletin berättar Sara Skyttedal varför hon tycker att frågan om fängelseplatser utomlands bör drivas inom EU-samarbetet.

– Vi tror att det inte räcker med de förslag om bilaterala avtal som bland annat svenska regeringen har [lagt fram], utan vi behöver snabbare kunna identifiera var det finns platser. Om vi skulle ha ett befintligt EU-samarbete på plats skulle man snabbt och organiskt kunna dra nytta av de förändringar i brottstrender som sker i olika EU-länder.

Aktuella länder

Exemplet som Jan Emanuel och Sara Skyttedal nämnde på pressträffen var Bulgarien. Men det är många fler länder än så som kan bli aktuella, menar Skyttedal.

Sara Skyttedal utanför Täbyanstalten. Foto: Oliver Dagnå/Bulletin

– Som sagt så finns det ju i en majoritet av länderna en befintlig kapacitet. Det finns i Finland, det finns i Tyskland, det finns i Litauen. På många håll så finns det tillgängliga platser. Där så kan ju EU vara behjälpligt, säger hon.

– För egen del hade jag gärna sett att man skickar dem där man sparar mest pengar. Och det landet som ser ut att vara billigast, med lediga platser, är Bulgarien.

Så då är det prislappen som är mest avgörande?

– Det får ju varje medlemsland avgöra vad man vill ställa för typ av kriterier. För egen del hade jag gärna sett att man sparar så mycket pengar som möjligt.

Läs även: Skyttedal om könslagen: ”Skit”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu